Львівська джазова школа набирає обертів

Літня джазова школа у Львові

У Львові стартували чотириденні джазові майстер-класи під загальною назвою «Літня Джазова Школа з Reikartz». Вони триватимуть із 15 по 18 липня. Ініціатива, організована «JazzClub.Lviv», МО «Дзиґа», Ходжежською джазовою школою «Cho-Jazz» (Польща), факультетом культури та мистецтв ЛНУ ім. І.Франка за підтримки Посольства США в Україні  має на меті не тільки надати змогу молодим українським музикантам поспілкуватися із досвідченими джазменами із США та Польщі, але і започаткувати у Львові щорічну Школу Джазу.

httpv://www.youtube.com/watch?v=bxahXTgn77I Школа є логічним продовженням співпраці українських музикантів із львівського джаз-клубу з польськими джазовими майстер-класами у місті Ходжеж. Вже третій рік поспіль «Дзиґа» допомагає українцям прийняти участь у ваштатах «ChoJazz» -  Міжнародній Літній Джазовій Школі в Польщі. За словами одного з організаторів, барабанщика та куратора JazzClub.Lviv, Ігоря Гнидина, ще три роки тому виникла ідея зробити щось подібне і у Львові. І саме тепер цей задум здійснився. 15 липня відбулася реєстрація учасників та перші заняття. Ввідну лекцію та одночасно заняття з комбо (гри у малих ансамблях) провів басист і викладач з Вашінгтону Майкл Боуї (Michael Bowie). У доволі дотепній манері він торкнувся питань загальної музичної культури: відношення до музики, як до мови, яку ти маєш вивчити, перш ніж спілкуватися з іншими та необхідність постійного самовдосконалення. Оскільки чиказького барабанщика Френка Паркера (Frank Parker) ще не було у місті, перший урок для ударників провів сам Ігор. Він поділився кількома цікавими вправами із різних шкіл гри на барабанах.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Q8QlspgEqxY Під час першого джему учасники з різних міст (Київ, Львів, Одеса, Рівне, Луцьк, Дніпропетровськ) мали змогу ближче познайомитись один з одним, придивитись і звичайно прислухатись. Хоча більшість  вже були знайомі завдяки своїй музичній діяльності, або минулорічній поїздці до Ходжежа. Близько опівночі джем скінчився, а трохи втомлені, але натхненні першим днем, учасники розійшлися по домівках, хостелах, та помешканнях друзів, у яких зупинились.

Другий день був більш насиченим. Учасники варштатів завчасно розділили на дві групи – до кожного з викладачів комбо. Повним ходом йшли заняття у класах Паркера та Боуї. А перше знайомство вокалістів з Янушем Шромом (Janusz Szrom) тривало близько трьох годин. Нарешті, після довгого ввідного заняття, вони отримали завдання на завтра на направились на лекцію з гармонії, яку проводив піаніст і композитор Богдан Головня (Bogdan Holownia). До того поляк мав заняття із піаністами-учасниками. Лекція з гармонії була загальною для всіх учасників. До того ж протягом дня можна було позайматися індивідуально, розмістившись в одному з вільних класів. Другого дня у джемах взяли участь викладачі Школи повним складом.

Ще два дні варштатів обіцяють багато цікавого. Окрім занять і лекцій для учасників, на глядачів очікує презентаційний концерт «Літньої Джазової Школи з Reikartz» (у неділю 17 липня, о 20.00, клуб «Picasso) та заключний концерт учасників (у понеділок, 18 липня о 18.30 «Квартира 35»).

Світлини - Андрій Артим