Весь той джез у клубі «Джезва»

Відкриття джаз-клубу "Jazzva"23 березня з Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії (вул. Іллінська, 9) лунали звуки саксофону, які закликали того вечора усіх охочих до джазу. Віртуозне саксофонне виконання, як не дивно, йшло зі сторони «андеграундного плацдарму для експериментів у різноманітних сферах сучасного мистецтва», тобто з підвального приміщення КМЦ, а ще точніше -- арт-центру «ПідWALL». В той день там грали джез. І хлопці з саксофонами, що стояли при вході у ПідWALL виконуючи джазові теми, недвозначно давали це зрозуміти. З такою преамбулою оновлений склад Музичного товариства НаУКМА презентував мистецько-освітній музичний проект «Джезва».

Коротко про концепцію цього проекту. JazzVа -- це джазовий клуб, форматом роботи якого є так звані «засідання клубу», під якими організатори розуміють мистецько-освітні події, що відбуватимуться на постійній основі (раз на тиждень або раз на два тижні). Крім того, як обіцяють засновники клубу, кожне засідання складатиметься з освітньої та музичної частин, об’єднаних спільною концепцією чи ідеєю, а це, в свою чергу, і перегляд колекційного джазового відео, і лекції з теорії та історії джазу, і практичні майстер класи, а також зустрічі з професійними джазовими педагогами, музикантами, колекціонерамии. Ну і, звичайно ж, концерти різноманітних джазових колективів та джем сешн. Все це передбачає клуб «JezzVa» у програмі своєї подальшій діяльності, яка спрямована на розширення джазової аудиторії та підняття рівня музичної культури молоді, популяризацію джазу, ну і звичайно ж на забезпечення проведення вільного часу цікаво і корисно.

Як бачимо, плани у новоствореного джаз-клубу є досить амбітними та серйозними, а головне -- актуальними. Дійсно, студентських джазових клубів при університетах в Україні годі й шукати. Як це не дивно, але джаз чомусь в більшості асоціюється зі старшим поколінням: багато хто вважає, що цей напрям музики -- не для молоді, і вона, ця молодь, свідомо відкидає його, як явище нецікаве і не зрозуміле для неї. Можливо саме через такі стереотипи в нас обізнаність із джаз-культурою досить низька серед молоді, хоча і серед дорослих вона теж невисока, в принципі (адже колишня молодь, подорослішавши, так і нічого не дізналась про джаз). Сподіваємось, що з часом подібне ставлення до джазу зникне, як скажімо, колись зникло ставлення до нього як до «музики товстих». Тому зрозумілою на сьогодні стає потреба в популяризації джазу та його естетики, ознайомленні його з молодою аудиторією. Саме на це і спрямована діяльність новоствореного джаз-клубу «Jazzva».

На питання «Чому саме jazzva?» автори ідеї відповіли наступним чином: «Бо тут джез і кава ворушитимуть твоє серце, власне, м’язи-струни твоїх серцевих контрабасиків». І вони, здається, не збрехали, особливо після виходу на сцену J.T. Fresh, який забезпечив коливання «серцевих контрабасиків» гостей вечору, наповнюючи їхні тіла якісним джазовим драйвом.

Назар Поливко

Назар Поливко

Відкриття вечора розпочалось з енергійної промови Назара Поливко, ведучого програми та співорганізатора клубу. Власне він і розповів публіці, що таке Jazzva, навіщо вона створена, хто є її організаторами та чого вони хочуть. Потім Назар передав слово «старшим від джазу».

Спеціально на відкриття клубу був запрошений чи не найвідоміший в Україні джазовий тележурналіст, автор та ведучий програми «35 хвилин джазу», а також відомий колекціонер Леонід Гольдштейн. Пан Гольдштейн здійснив невеличку ретроспективу у світ джазу, розповів про те, як його власне життя переплелось з джазом, а також відзначив важливість розвитку та популяризації джаз-культури сьогодні.

Леонід Гольдштейн

Леонід Гольдштейн

Другим гостем, що виступив з промовою, був директор київської джазової школи (єдиної в Україні), автор та ведучий музичних теле- і радіопрограм, засновник багатьох джазових фестивалів – Петро Полтарєв. Він виступив більше з настановичим словом до молоді, студентів, які прагнуть більше дізнатись про джаз,  а також висловив свою повагу до організаторів джаз-клубу додавши при цьому, що його не здивувало те, що подібний клуб виник саме в НаУКМА, так як тут, за його словами, навчається еліта нації.

Петро Полтарєв

Петро Полтарєв

Після цього розпочався перегляд ретроспективних відеозаписів з легендами джазу. Каунт Бейсі, Бені Гудмен, Вінтон Марсаліс, унікальні кадри їх оркестрів та неперевершену гру могли побачити гості Джазви. Можна було спостерігати як дехто з особливих цінителів джазу ейфорично підспівував за відомими хітами під час перегляду відео.

Інша фішка, яка відображала концепцію джаз-клубу, була, звичайно ж, кава. ПідWall був заповнений ароматом духмяної арабіки. Кавою люб’язно частував спонсор проекту – торгова марка «Paradise». Всі охочі почастуватися могли підійти до міні кава-бару і безкоштовно взяти собі напою. В Підвалі була створена досить затишна атмосфера, затишності якій, також додавали запалені свічки, які стояли на кубах-столиках зі спадаючою темною, ніби кавова гуща, тканиною, а також свічки розставлені у зростаючому порядку на сходинках по заду концертної зали. А в центрі залу, ближче до сцени, з-під стелі на прийшлу публіку споглядали портери о тих, без кого джаз не був би джазом у повному сенсі. Армстронг, Девіс, Паркер, Гіллеспі, Гудмен, Еллінгтон та інші не менш відомі світила. Запалені в залі свічки, очевидно, уособлювали «вогник джазу», який запалили в Могилянці (сподіваємось на довго) засновники «Jazzva» . В результаті зал був переповнений. Вже й не згадати коли в ПідWall на якусь подію збиралось стільки людей. Очевидно, що джаз в Могилянці це саме та річ, на яку вже всі давно чекали з нетерпінням.

Сергій Стародубов (клавіші), Назар Поливко (ударні), Катіко Пурцеладзе (вокал), Олександр Новаков (бас-гітара).

Сергій Стародубов (клавіші), Назар Поливко (ударні), Катіко Пурцеладзе (вокал), Олександр Новаков (бас-гітара).

Як зізнались організатори, ніхто не чекав на таку кількість відвідувачів. Сподівались буде не більше 50-70 чоловік, а як виявилось, було присутніх щонайменше півтори сотні.

Виступ київського молодіжного джаз-бенду J.T. Fresh, досить знаного в Україні, був, по-суті, головною фішкою вечору. У репертуарі бенду звучала перевірена десятиліттями класика джазу і soul-музики, що набула, завдяки оригінальним аранжуванням J.T. Fresh, абсолютно нового звучання. Зокрема гості почули такі відомі джазові хіти як «Goodbye pork pie hat», «Moaning’», «Caravan», «Go down moses», а також деякі власні твори бенду.

Солістка, Катіко Пурцеладзе, вразила аудиторію проникливою блюзовою м'якістю свого голосу та водночас скетовою джазовою енергетикою. Її вокал з блюзовою манерою виконання та домішками інтелігентного джазового скету ряснів всіма ароматами весняного колориту, якщо так можна виразитись.

Єгор Бекаревич (вінд-контролер), дмитро Савенко (альт-саксофон)

Єгор Бекаревич (вінд-контролер), Дмитро Савенко (альт-саксофон)

А на сам кінець свого виступу, після закликів «на біс», JT Fresh повернувся на сцену побажати «солодких снів» слухачам виконавши кавер відомого поп-хіта «Sweet dreams» в абсолютно оригінальній джазовій інтерпретації.

Наступна подія у джаз-клубі «Jazzva» має статись у п’ятницю  15 квітня і буде присвячена афрокубинському джазу з відповідними переглядами відео-ретроспекції, тематичним концертом та майстер класом гри на перкусії.

Стати членом клубу та слідкувати за оновленими подіями «Джезви» можна у Вконтакте http://vkontakte.ru/jazzva,  Фейсбуці http://on.fb.me/jazzva, або Твітері http://twitter.com/jazzvaclub