«Vinnytsia Jazzfest»

Vinnytsia Jazzfest

22-23 вересня 2012 року Вінниця знову перетвориться на джазову столицю України. Саме у ці дні пройдуть концерти XVII фестивалю «Міжнародні дні джазової музики у Вінниці», який відтепер має назву  «Vinnytsia Jazzfest».

Кожного року фестиваль отримує другу — неофіційну назву. Так XVII-й умовно має назву «БА! Знайомі обличчя!» Глядачі побачать і почують зірок світового джазу: проект The Shin (Грузія - Іспанія), Георга Брейншмідта (Австрія) в складі тріо Brein Cafe, Андрія Кондакова (Росія) і Джессі Джонс (США), квінтет Збіґнева Намисловського та багато інших. Вінницька частина буде представлена Оксаною Славною і квартетом Романа Кульматицького.

За традицією, яка започаткована у 2011 році, обидва дні розпочнуться під звуки проекту «Джаз де Парі», в якому візьмуть участь переможці другого всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців.

За географією фестиваль у цьому році охоплює 13 країн світу: з Польщі, Грузії, Іспанії, Швеції, Італії, Швейцарії, Південної Африки, Австрії, Болгарії, Франції, Росії, США і України. Виконавці з Південої Африки на фестивалі будуть вперше.  Це вокальний квартет «Soweto Entsha Vocal» а капела. Музиканти отримали визнання під час виступу на церемонії відкриття Кубка Світу з футболу. Їх програма відрізняється від інших африканських музичних шоу тим, що у ній майстерно поєднані вокальні західні поп-елементи та африканські національні традиції.

Традиційно на фестивалі буде представлено польський джаз. Цього року його представить квінтет Збіґнева Намисловського. Він є одним з небагатьох джазових музикантів, які культивують культурні традиції своєї країни. Його зацікавленість польським фольклором відома далеко за межами Польщі. Адже його композиції — це мікс джазу і фольку.

The Shin

На відкритті фестивалю виступить «Інструментальний театр» The Shin  — це звук музичної зустрічі  Грузії зі світом. У музиці The Shin зустрічаються грузинський стиль вокальної піротехніки, складна поліфонія, інструментальна віртуозність та джаз розсіяння, фанк і ф'южн, фламенко, Равель і Шакті. Цього разу у складі проекту Хав'єр Паксаріно, який  вважається одним з кращих саксофоністів Іспанії.

В перший день фестивалю на сцену вийде тріо Густава Лундгрена. Він є одним з найвідоміших джазових гітаристів Швеції. В його творчому доробку понад 45 CD, з яких 7 — сольні альбоми.

Згодом вінничани почують ще одне тріо — композитора і піаніста, нової зірки італійського джазу Кекко Форнареллі. Цього року музиканти вирушили у Європейське турне зі своїм новим альбомом «Room of Mirrors». Проект Vein (Швейцарія) — це ще одна прем'єра фестивалю. До тріо увійшли Міхаель Арбенц (фортепіано), Томас Ленц (бас), Флоріан Арбенц (ударні інструменти).

Оксана Славна та квартет Романа Кульматицького

Фестивальну програму другого дня розпочнуть вінничани — співачка та композитор Оксана Славна і квартет Романа Кульматицького (труба, флюгельгорн). Цей колектив, до якого, також, увійшли Олександр Хорєв (ударні), Костянтин Самойлюк-Яковський (контрабас, бас-гітара), Юрій Кондрицький (клавішні) працює з січня 2012 року.

До проекту «Breins Cafe» (Австрія — Франція — Болгарія) увійшли Маріо Форте (скрипаль), Антон Дончев (піаніст), Георг Брейншмідт (контрабас). Георг Брейншмідт — зірка світового джазу, який неодноразово презентував проекти у Вінниці із Аркадіем Шилклопером та Аллегре Кореа.  А завершить програму фестивалю — на прохання глядачів  — дует двох світових зірок: Андрія Кондакова (клавір, Росія) і Джессі Джонса-молодшого (саксофон, флейта, США).

Також у рамках XVII джазового фестивалю «Vinnytsia Jazzfest» в галереї «Арт Шик» за підтримки Польського інституту в Києве та Консульства республіки Польща в Вінниці  вперше в Україні відбудеться Виставка Польського Джазового Плакату, яку презентує відомий колекціонер, представник Галереї Плакату з Кракова пан Кшиштоф Дидо

Загальна вартість комплекту запрошень на всі концерти фестивалю — 170 грн.

З 28 серпня замовити квитки можна за телефоном 690-025.
Програма всіх заходів на сайті фестивалю www.jazz.vn.ua.