Гітарист Джон МакЛафлін — спеціальний гість Alfa Jazz Fest 2012

Джон МакЛафлін

На офіційній сторінці Alfa Jazz Fest оприлюднили рішення організаторів заходу щодо спеціального гостя фестивалю. Ним став один із найвпливовіших музикантів сучасності — легендарний гітарист Джон МакЛафлін (John McLaughlin).

2 червня британський музикант, який грає у стилі джаз-фьюжн, разом зі своїм гуртом  4th Dimension виступить на головній сцені джазового фестивалю у Парку культури ім. Б. Хмельницького у Львові.

Джон МакЛафлін найбільш відомий як учасник запису знакових для жанру фьюжн альбомів Майлза Девіса In A Silent Way і Bitches Brew. А також як лідер власних проектів: МакЛафлін — засновник одного з найбільш яскравих представників джаз-року 70-х гурту The Mahavishnu Orchestra, засновник акустичного проекту Shakti (піонери жанру world music). Високі оцінки музичних критиків отримала робота Джона Маклафліна в складі акустичного тріо разом з гітаристами Пако де Лусією і Елом ді Меолою.

Його техніка гри на акустичних і електрогітарах в різних жанрах (таких, як джаз, фламенко, індійська класична музика, ф'южн і західна класична музика) мала значний вплив на безліч відомих гітаристів. У 2003 році Маклафлін був відзначений 49 місцем у списку журналу Rolling Stone «100 найкращих гітаристів усіх часів».

Джон Маклафлін у всіх своїх проектах залишається справжнім музичним новатором, його стиль легко впізнається за характерним вибуховим, неймовірно швидким, невловимим гітарним пасажем. Протягом продуктивної кар'єри він записувався як лідер на студіях Marmalade, Dawns, Douglas International, Columbia, Warner Bros., Verve, Universal Records.

У 2007 Маклафлін залишив Universal Records і приєднався до невеликого інтернет-орієнтованого лейблу Abstract Logix, що співпрацюють з незалежними колективами таких напрямків, як джаз, прогресив-рок і world music. Влітку того ж року гітарист почав виступати з новим джаз-ф'южн квартетом 4th Dimension. З літа 2008 Маклафлін грає разом з Чіком Коріа та іншими музикантами у складі проекту «5 Peace Band».

alfajazzfest.com