Самата

Група "Самата", що грає карпатський нью-ейдж з елементами етнічного джазу, утворилася в 2005-му році. Тарас Ніцович виношував задум власного музичного проекту, який би грав доброякісну інструментальну електронну музику. Участь джазових музикантів урізноманітнило спрямування "Самати": додалися елементи джазу і етнічної музики. 

Склад:
Сергій Шаляпін – бас
Максим Рибчук – труба
Валерій Петрович – саксофон
Taрас Ніцович – електронне знаряддя, перкусія, дримба

Наприкінці весни 2008 року видавництво «Країна Мрій» випустила першу платівку Самати під назвою Fire Show. На ній звучить потужна добірка різних інструментів: це і мандоліна з ксилофоном, і дримба із сопілкою, губна гармоніка та акордеон, а ще електросмичок, варґан, перкусія, і звичні гітари, духові та клавішні.

Самата, на думку критиків, досі лишається єдиною у своєму роді – з моменту виходу в 2008-му дебютника Fire show минуло вже досить часу, але й досі у них немає доппельгангерів. Ну, може, "Dazzle Dreams Sound System" – але DDSS створює колекцію звуків світу. А Самата в основу своєї музики кладе саме гуцульські корені – і додає ще дві приправи, не надто у нас тепер поширені: new age та acid jazz. Завдяки чому виникає взагалі чудернацька, але творча атмосфера – водночас розслаблено-енергійна, медитативно-діяльна.

І ось – новий експеримент від, як їх називають у музичному видавництві Олега Скрипки, "буковинських мольфарів". 12 пісень Воплів Відоплясова (цього разу без слів) – 12 духмяних коктейлів – 12 треків, з якими можна і працювати, і відпочивати. Треба сказати, що музика ВВ, в яку додали ті самі елементи new age, acid jazz та етнічні орнаменти – набула зовсім іншого характеру, змісту, потенції. Зміни цікаві, смачні, оригінальні, та й втілено їх на належному рівні. І приємно, що все зроблено дійсно якісно – від змісту і до зовнішнього оформлення.

Концертна діяльність:
2008 - Етнічний фестиваль "Країна мрій"
2010 - Буковинський молодіжний етнодуховний фестиваль "Обнова-фест"
2011 - Етнічний фестиваль Країна мрій

Дискографія:
Самата - Fire-show ( Країна мрій; 2008)
Самата - Воплі Відоплясова ( Країна мрій; 2011)

"Яскраві етнічні мотиви (і не лише українські) в студійному альбомі Fire Show зустрічаються на кожному кроці – проте загорнуто їх в естетику лаунжу та нью-ейджу. До того ж, природна схильність музикантів до свободи творчого висловлення призвела до того, що в цьому проекті соло – і духових, і струнних – мають більш виразний джазовий настрій. Більше простору, більше ритмічних візерунків, більше уваги – слова не відволікають."

Музику групи можна знайти на сторінках:

http://samata.promodj.ru

http://www.youtube.com/user/Samata1717

Контакти
samata1717@gmail.com
+ 380 95 867 26 98" "Сергій Собіщанський – гітара