Йоель Гріп та П’єр Борель у Львові

Йоель Гріп та П'єр Борель у Львові

18 вересня у львівській арт-кав'ярні "Квартира 35" відбудеться заключний концерт українського туру європейського імпро-дуету Joel.Gripierre.Borel 

Йоель Гріп (fr/se) — контрабас, П'єр Борель (de/fr) — альт-саксофон. Спеціальні гості:  Марк Токар (ua) - контрабас, Юрій Яремчук (ua) - саксофон.

Напередодні концерту в осередку львівського джаз-клубу, який місцеві називають просто "Дзига", пройде показ короткометражних фільмів Йоеля Гріпа.

Участь у концерті відомих українських джазменів вносить додаткову інтригу. Отже, на глядачів чекають різні варіації тандему саксофон-контрабас: із різним звуковидобуванням, різною ментальністю та підходами до імпровізації. 

 

Докладніше про учасників: 

Харизматичний шведський контрабасист  Йоель Гріп (Joel Grip) закінчив Консерваторію Пібаді (Меріленд, США), а останні кілька років мешкає в Парижі. 29-річний Йоель бере активну участь у сучасній европейській імпро-тусовці, виступає по обидва боки Атлантики та в Азії. Серед його регулярних проектів можна назвати Keller/Grip/Johansson, Noah Rosen Trio, Peeping Tom, Jolly Boat Pirates, Kege Sno, Je Suis!, SNUS. Також в активі музиканта співпраця  зі Свеном-Аке Йоханссоном (Sven-Åke Johansson), Еваном Паркером (Evan Parker), Аланом Сільва (Alan Silva), Акселем Дьорнером (Axel Dörner), Жан-Люком Капоззо (Jean-Luc Cappozzo), Матсом Густафссоном (Mats Gustafsson), Херманом Келлером (Hermann Keller), Барре Філіпсом (Barre Phillips) та Ітару Окі (Itaru Oki). Поза суто музичним контекстом, Йоель часто співпрацює із контемпорарі-танцюристами та танцюристами-буто (Butoh), художниками, поетами та  творцями фільмів. Сам він також створює которкометражки: зняті в основному під час гастрольних подорожей, вони відображають розмаїття світу, як його бачить автор.

 

П'єр Борель та Йоель Гріп

Як продюсер Йоель заявив про себе, створивши лейбл Umlaut Records, який пропагує креативні форми організації колективів музикантів і просуває їхню музику на інтернаціональних теренах. Із 2003 року Гріп — один з головних організаторів фестивалю Hagenfesten у шведському місті Дала-Фльода. Ще один з напрямів діяльності невгамовного Йоеля — дотичний до музики соціальний проект Public Health Music.

http://www.joelgrip.com/

http://www.umlautrecords.com/

 

Йоель Гріп та П'єр Борель

Соратник Йоеля по дуету, француз П'єр Борель (Pierre Borel), почав грати з 6 років і у свої 24 має ступінь магістра з джазу і продовжує навчатися філософії у Берліні. П'єр виступав на багатьох майданчиках у Європі, концертував у США та Японії. Його регулярна співпраця включає колаборації з такими артистами як  Дід'є Лассер (Didier Lasserre), Тобіаш Деліус (Tobias Delius), Ханс Лінженс (Hannes Lingens), Дерек Ширлі (Derek Shirley), Крістоф Курцман (Christoph Kurzmann), Клейтон Томас (Clayton Thomas), Ігнас Шік (Ignaz Schick), Тетуці Акіяма (Tetuzi Akiyama), Мадока Куно (Madoka Kouno) та іншими. Разом із Хансом Лінженсом та Флоріаном Бергманом (Florian Bergmann) вони утворюють коллектив Umlaut Berlin, що за останні кілька років видав три альбоми та організував два однойменні фестивалі імпровізаційної музики.

 

Хоча хлопці страшенно полюбляють бі-боп і пост-боп, в рамках даного проекту надають перевагу псевдоелектронним звукам — створюваним через нестандартне звуковидобування, але без використання ефектів. Динамічний дует досліджує хаос та організований простір, витягує на світ божий мелодії і не-мелодії, ритми і аритмічні субстанції аби, побавившись із ними вдосталь, кинути назад у небуття.

http://www.borelgrip.com

 

Марк Токар

Марк Токар вчився в музичному училищі ім. С.Людкевича по класу класичної гітари. Паралельно займався контрабасом. В 2002-2004рр. багато разів брав участь в джазових варштатах у Кракові (директор M.Parkinson, USA). З 2006 року періодично викладає в джазових школах. В 2005-2006 працював арт-директором міжнародного фестивалю Jazz Bez. Організатор серії філармонічних концертів у Львові "Метро Джаз".

Як музикант виступає на багатьох фестивалях в Україні, Німечині, Чехії, Австрії, Польщі, Росії. Учасник міжнародних проектів  Resonance, Five Spot, Buchkys,  Ken Vandermark Resonance Project, Undivided, Avtokar.

www.marktokar.info

 

Юрій Яремчук

Композитор та інструменталіст, грає на тенор- і сопрано-саксофоні, кларнеті, фортепіано.
Яремчук працює у  різних стилях (free jazz, contemporary music, improvisation music) та є майстром різноманітних сучасних технік гри на саксофоні (мультифони, слеп, подвійне стаккато). У своїх сольних концертах надає перевагу вільній імпровізації. Юрій Яремчук писав музику для театру, брав участь у багатьох авангардних виступах за участю художників, театралів і танцюристів.

Юрій Яремчук є учасником численних джазових фестивалів, акцій, хепенінгів, фестивалів нової імпровізаційної музики.

www.yuriyaremtchuk.wordpress.com

 

 

 

 

 

Відеопрограма

 

У своїх короткометражних фільмах Йоель Гріп досліджує розмаїття пейзажів світу та їхнє дихання через подорожі контрабасиста, який усім нам нагадує дихати. Від скель на узбережжі Каліфорнії і кукурудзяних полів Айови в Америці, до японських і китайських залізничних станцій та притулків для бездомних дітей в Індії та Україні Гріп переоцінює світ і бере з собою контрабас туди, де його ще ніколи не було.

 

Перегляд фільмів:

- Mellanrum (2011) 21:37 min

- Valerik 0.9s (2008) 17:42 min

 

Mellanrum

Протягом насичених подорожей у 2004-2011 Йоель Гріп досліджує звукові та візуальні простори між різними місцями. Зникнення та наближення вкорінених точок на мапі.

Відео та звук записані Йоелем у США, Коста Ріці, Японії, Китаї, Індії, Франції, Україні та Швеції протягом листопада 2004 - січня 2011. Монтаж - Йоель Гріп.

Valerik 0.9s

Цей фільм було знято хлопчиком на ім'я Валєрік (благодійний фонд "Дорога додому", Одеса) та Йоелем Гріпом, одним з засновників організації Public Health Music ("Музика Громадського Здоров'я") під час проекту Homeless Voices Heard in Ukraine ("Бездомні Голоси, Почуті в Україні").

Валєрік використовує свою спеціальну 0.9-секундну техніку зйомки. Монтаж Йоель Гріп.

Після показу коротка оповідь про події, задокументовані у фільмі Valerik 0.9s, як частина глобального соціально-культурного проекту Public Health Music.

http://vimeo.com/joelgrip/videos

http://www.youtube.com/user/umsight

http://www.publichealthmusic.com/