Art Jazz Cooperation ‘ 2011 у Луцьку

Art Jazz Cooperation 2011Нарешті відбулася подія, на яку так довго чекала уся Волинь ― днями у Луцькому замку прогуркотів міжнародний джаз-фестиваль. «Art Jazz Cooperation» ― один із найвідоміших джазових фестивалів в Україні. Він розпочав свою історію у 2007 році та став музичною візитівкою Волині. Музичне свято тривало кілька днів і паралельно відбувалося у Луцьку та Рівному. Основні дійства відбулися 3–4 вересня 2011 року. 

Art Jazz Cooperation 2011Луцька частина фестивальної програми розпочалася ще 2 вересня відкриттям фотовиставки «Світ Джазу». «Світ Джазу» ― один із важливих компонентів фестивальних дійств цьогорічного «Art Jazz Cooperation 2011». Учасниками виставки стали луцькі фотографи Олександр Більчук та Любомир Безручко, Андрій Ясносекірський з Одеси, Консул Республіки Польща в м. Луцьк Кшиштоф Савіцкі. Експозиція також містить роботи фотохудожників-учасників Першого всеукраїнського конкурсу фотографії на джазову тематику «Джазові емоції», що проходив в рамках Міжнародного джаз-фестивалю «Art Jazz Cooperation 2009».
«Вперше за 4 роки існування фестивалю «Art Jazz Cooperation» нам вдалося збільшити масштаб наших фотовиставок. Втішені, що тема джазу користується популярністю», -- зазначив Олег Баковський, Президент Луцького Джазового Клубу.

Art Jazz Cooperation 2011Деякі роботи, представлені на виставці, можна було придбати: 1200 грн., отриманих від продажу фоторобіт, були скеровані на допомогу талановитій молоді всеукраїнського конкурсу «Нові імена України».
Вперше за чотирьохрічну історію цієї музичної події фестивальна програма значно розширилася: третього вересня паралельно відбувалися два майстер-класи: майстер-клас для журналістів та майстер-клас для музикантів. Бандурист, композитор Георгій Матвіїв з Одеси довів волинській молоді, що бандура ― унікальний інструмент, в якого велике майбутнє. Він розповів не лише про відомі, а й про його власні, авторські техніки виконання різнопланової музики на цьому інструменті.

Art Jazz Cooperation 2011Волинські журналісти, що цікавляться мистецькою тематикою, взяли участь у майстер-класах польських колег. Протягом зустрічі, яка відбулася завдяки співпраці Луцького Джазового Клубу з Товариством журналістів м. Замость (Польща), досвідчені культурні оглядачі ознайомили усіх бажаючих з європейськими тенденціями висвітлення мистецьких подій у ЗМІ. Ґжеґош Юзефчук з «Ґазети Виборчої» вів дискусію про місце та роль культурного оглядача в суспільстві, а Маґдалєна Ліпєц з «Польського Радіо Люблін» ділилася досвідом висвітлення культурних подій, розповідала про техніки, які варто використовувати, аби слухачеві/читачеві було цікаво слухати/читати матеріал.

Суботню програму фестивалю розпочав луцький колектив Fusion Friends. У програмі бенду були переважно старі добрі джазові стандарти у виконанні Юлії Дячук. Вперше на фестивалі виступив наймолодший барабанщик ― одинадцятирічний Антон Шухман і одразу отримав подарунок ― барабанні палички від Олега Баковського, президента Луцького Джазового Клубу.

Довгоочікуваним став виступ бандуриста Георгія Матвіїва. Коли музикант взяв до рук бандуру та заграв кілька акордів, стало зрозуміло, що бандура ― не просто інструмент, а частина самого музиканта: вона, здавалося, говорила до глядачів якоюсь новою мовою, мовою, якої ми всі ще не чули. Чудове виконання не лише народних творів у джазовій обробці, а й класики свідчить про високий рівень майстерності цього молодого митця. «Сміливо експериментуючи, він відкрив близько двадцяти нових прийомів гри, а оскільки спеціально написаних чи аранжованих для джазового виконання творів для бандури годі й шукати, йому довелося стати ще і композитором», пишуть критики.

За Георгієм на сцену вийшли добре знані на Волині Rezus Blues. Їхня музика вже давно має своїх поціновувачів у Луцьку та за його межами. Вокалістка Галина Конах вкотре потішила нас виконанням стандартів та авторських пісень колективу.

Приємною несподіванкою стала поява на сцені колективу «Пластилін» з Голоб. Музиканти виконували джазові стандарти. Дуже приємно, що навіть в невеликих населених пунктах України люди грають джаз.


Acoustic Quartet. Art Jazz Cooperation 2011Хедлайнером цьогорічного фестивалю став славнозвісний Карл Фрірсон (Karl Frierson) та Acoustic Quartet (Німеччина―Україна). Першими на сцену вийшли харків’яни з Acoustic Quartet: надзвичайно харизматичний лідер колективу, клавішник Єфім Чупахін, імпровізатор-трубач Дмитро Бондарєв, басист Денис Мороз та барабанщик Павло Галицький презентували музику, якої давно не чули у Луцькому замку. Ох, і яка ж гарна джазова школа у нас в східній Україні!

Karl Frierson. Art Jazz Cooperation 2011

Хлопці добряче розігріли публіку, і навіть найвимогливіші джазові гурмани лишилися задоволені… І тут на сцену вийшов той, на кого ми всі так довго чекали. З’явився легендарний Карл Фрірсон. Нагадаю, що Карл ― не лише вокаліст, а й автор музики і текстів знаного колективу De Phazz. Стильова палітра музиканта надзвичайно багата: він виконує лаунж, трип-хоп, есід-джаз, не цурається і джазових стандартів, приправлених латино-американськими ритмами. Чесно скажу, що я ніколи раніше не бачила Карла наживо, тому не мала особливих ілюзій щодо цього виконавця ― думала, все буде просто, якісно і гарно. Мушу зазначити, що я недооцінила нашого гостя з Німеччини. Окрім сильного голосу, багатого вокалу, феєричних імпровізацій, танців на сцені, ба, навіть розігрування моновистав під час деяких композицій, Карл показав себе, як цільну музичну особистість, він ― справжній шоу-мен в позитивному значенні цього словосполучення. Фрірсон змусив усіх співати, танцювати, плескати в долоні ― увесь замковий дитинець, уся публіка поринула у карлові хвилі джазу, які поступово перейшли у регбі під час джем-сешну. «Це був найкращий серн у моєму житті», радісно вигукнув Роман Котис, член Луцького Джазового Клубу. І, як виявилося, він не один так думав…

Art Jazz Cooperation 2011Ще одним компонентом фестивалю став імпровізаційний малюнок «Quick Pic»: під час звучання музичних композицій глядачі спостерігали, як з-під пензля художників народжувалася, як би це пафосно не звучало, матеріалізована музика. Луцькі митці Сергій Корсай та Катерина Яцушек малювали свої враження від музики та створювали портрети виконавців та глядачів, які потім були подаровані своїм адресатам).

Другий день музичної програми розпочав грузинський Asea Sool, керівником якого є людина-оркестр, винахідник чудернацьких технік виконання на музичних інструментах Бек Бексон. Це людина не знає жанрових кордонів, у чому ми пересвідчилися під час виступу темпераментного тріо. До слова, вперше на луцькій сцені виступав грузинський колектив. Музика колективу ― це мікс різноманітних стилів, а гітара Бека Бексона може легко перетворюватися на скрипку чи віолончель, кричати чи плакати, оповідати історії чи гомерично сміятися: в цій музичці поєднується все: і високі гірські вершини, і шепіт струмка.

Вдруге на фестивалі ми слухали білоруський Muzzart. Музиканти брали участь у цьогорічних «Музичних діалогах» і так сподобалися глядачам, що ми просто були змушені запросити їх ще раз). Все від джазових стандартів до клезмерської музики та обробок класичних творів ― ось що можна було почути у виконанні білоруського інструментального колективу.

Art Jazz Cooperation 2011Незмінним учасником фестивалю став Luchesk Band, у якого за час концертної діяльності уже з’явилися прихильники. Трубачем колективу є Олег Баковський, який не перестає дивувати глядачів своїми талантами: він не лише організовує фестивалі та грає у колективі, а ще й бере участь в усіх джем-сешнах. Олеже, зичимо Вам здоров’я та натхнення!

Нарешті у джазової публіки Волині з’явилася можливість почути барда Сергія Шишкіна, який приїхав на фестиваль з Володимира. У програмі звучали авторські пісні.

Art Jazz Cooperation 2011Завершальним акордом недільного фестивального дня став виступ польсько-українського колективу Сергія Крючкова Traditional Jazz Quartet. Трубача і вокаліста Сергія Крючкова французька преса назвала «білим Луї» через його феноменальний голос. Це був фірмовий джаз, який сподобався публіці будь-якого віку. Доповнений латино-американськими ритмами, виступ колективу став гарним завершенням фестивалю.
Метою фестивалю є ілюстрація актуальних напрямків світового фестивального руху та перенесення кращих його традицій в Україну, створення української фестивальної культури, налагодження співпраці між культурними, бізнесовими організаціями, владними структурами, розвиток туристичної галузі Рівненської та Волинської областей.

Організатори «Art Jazz Cooperation 2011»: Луцький Джазовий Клуб (м. Луцьк), Джаз-клуб «ДжЕм» (м. Рівне), Мистецька агенція «Арт-хаус» (Клевань), Благодійний фонд «Співдружність-Волинь» та Волинське молодіжне громадське об’єднання «Єднання».
Незмінний генеральний партнер заходу ― страхова компанія PZU Україна.
Міжнародний джазовий фестиваль «Art Jazz Cooperation 2011» проходить за сприяння Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку, Волинської та Рівненської облдержадміністрацій, Луцької та Рівненської міської рад.
Генеральний інформаційний партнер: телекомпанія ТВі.

Фото Олександра Більчука та Любомира Безручка