Фестиваль Fort.Missia

Фестиваль Fort.Missia

1 липня на Українсько-Польському кордоні, неподалік с. Поповичі (Львівська обл., Мостиський р-н.) під час третього  міжнародного фестивалю мистецтв Fort.Missia буде відкрито для огляду два укріплені схрони артилерійські батареї Першої світової війни із однієї з найбільших оборонних фортифікацій — «Перемишльської тверді».

Подібних добре збережених схронів ні в системі Перемишльської фортеці, ні в інших оборонних спорудах у Європі немає.

Унікальні залишки оборонних фортів упродовж століття були закритими для відвідин. Привернути увагу до цієї території та перетворити її на осередок мистецтва взявся фестиваль Fort.Missia — один із найбільших open-air в Україні. За час проведення фестивалю було розчищено та підготовлено до наукових досліджень 3 форти.  Ідеєю фестивалю є спільна творчість митців, поетів, музикантів та акторів на руїнах війни.

Відкриті форти є залишками цілісного фортечного комплексу, де велась оборона Перемишля упродовж 1914-15 рр. Фортифікації були здані після найдовшої у Першій світовій війні облоги (137 днів). Під час капітуляції фортифікації були підірвані за наказом айстро-угорського командування.

Загалом робота над спорудженням «Перемишльської тверді» тривала від 1878 р. до 1914 р. Фортифікації будувались за найновішими розробками військової інженерії на той час, а бастіони обкладалися відшліфованим гранітом для відбиття снарядів.

Фестиваль Fort.Missia

Фестиваль Fort.MissiaТакож товариством військових реконструкторів «Пам’ять» відтворено гармату із цих бастіонів, проте вона більше ніколи не стрілятиме снарядами. За проханням організаторів фестивалю, гармата даватиме сальви тільки цукерками.

Під час бойових дій на території фортів воювало сотні тисяч представників чи не всіх європейських народів, тепер це місце культурного обміну та творення нового мистецтва.

Окрім відкриття фортів на фестивалі буде представлено ленд-арт проекти близько 20 митців з України та Польщі, рок, джаз та фольк, театральні виступи, літературні читання, електронна та експериментальна музика, вогняні шоу, кінопокази, майстер-класи, перформанси та найрізноманітніші атракції.

Вхід на фестиваль є виключно вільним.

Про фестиваль:

Третій  міжнародний фестиваль мистецтв Fort.Missia

Час: 1-3 липня 2011 року

Місце: с. Поповичі, Мостиський р-н., Львівська обл., Українсько-Польський кордон неподалік пункту перетину кордону Шегині. На цю територію можна потрапити тільки раз на рік і тільки на фестиваль.

Сайти фестивалю:

www.fortmissia.com

www.dzyga.com