Перші львівські літні джазові дні

logo

Цими вихідними у Львові пройде перший фестиваль Alfa Jazz Fest, що об’єднає близько ста музикантів на трьох відкритих майданчиках у центрі міста. Із 3 по 5 червня на львів’ян і гостей міста чекають концерти, майстер-класи та джем-сейшни.


У п’ятницю та суботу фестивальна програма розпочинатиметься об 11 ранку на сцені на вулиці Валовій концертами відомих українських джазових колективів: Квартету Віктора Павелко, Fusion Band Олександра Муренко, LeLa Project та Acoustic Quartet. Крім того в програмі сцени – виступи переможців конкурсу від DJIUCE. Протягом певного часу всі зацікавлені музиканти мали можливість надіслати на адресу конкурсу свої композиції. Напередодні фестивалю журі на чолі з Олексієм Коганом обрало чотирьох переможців: гурти Brand New Quartet (Київ), Roman Archakov Project (Дніпропетровськ), ДомРа (Київ) та бандуриста Георгія Матвіїва (Одеса).

Трохи пізніше – о 12.30 – розпочинає свою роботу ще одна денна сцена на площі Ринок. 3 і 4 червня там можна буде послухати білорусів Apple Tea, росіян Ніколай Арутюнов та Funky Soul, російсько-бразильський проект Андрій Кондаков & Brazil All Stars та гурт американця Вестая Джексона. В неділю на площі Ринок о 14.30 виступатимуть українські гурти ShockolaD та Тріо Усейна Бекірова.

Головна сцена фестивалю розташується в парку ім. Богдана Хмельницького. Тут ввечері у п’ятницю та суботу відбуватимуться концерти хедлайнерів фестивалю: John Scofield Quartet, Spyro Gyrа, Bill Evans Soulgrass, Ron Carter Golden Striker Trio, Jeff Lorber Fusion. Єдиними неамериканцями серед джазменів на головній сцені Alfa Jazz Fest стануть музиканти із квартету саксофоніста Ігоря Бутмана. Росіяни виступатимуть разом із трубачем Вінтоном Марсалісом. До речі, цей виступ можна буде подивитися у прямій он-лайн трансляції на сторінці фестивалю у п’ятницю 3 червня із 20.30 до 21.30 за київським часом.

Окрім концертів відбудуться також майстер-класи. 2 червня – майстер-клас Вінтона Марсаліса та 4-го – гурту Spyro Gyrа. І, звичайно, джем-сейшни. Вони проходитимуть кожного фестивального дня у клубі «Дзиґа», що на Вірменській 35.
Незадовго до фестивалю ми спілкувалися з його учасниками, співзасновниками проекту Jazz.Club.Lviv, співорганізаторами українсько-польських джазових майстер-класів у польському Ходжежі, регулярними учасниками фестивалів Jazz Bez та Флюгери Львова, та просто активними діячами львівського музичного життя, які мають безпосереднє відношення до МО «Дзиґа», основою групи ShockolaD барабанщиком Ігором Гнидиним та піаністкою Анастасією Литвинюк.

На початку червня у місті відбудеться Alfa Jazz Fest. Яке ставлення у львівської джазової спільноти до нього?

Ігор Гнидин: «Чим більше буде фестивалів у Львові, і не тільки джазових, тим краще. Бо Львів – то туристичне місто і фестивалями воно повинно притягувати людей. Всі музиканти, які існують у Львові, і всі організатори - більшість відкритих до культури людей. І «Дзиґа» повністю відкрита до співпраці».

« Група ShockolaD виступатиме на Alfa Jazz Fest. Звичайно, хто краще американців заграє їхню музику? Вони будуть грати на основній сцені фестивалю. А ми будемо грати свою музику разом з іншими гуртами на українській сцені».

Можна сказати: завдяки тому, що робить «Дзиґа» як культурна організація, зокрема маємо на увазі фестивалі Jazz Bez і Флюгери Львова, які відбуваються 10 і 9 років поспіль відповідно, створилось певне сприятливе підґрунтя для таких амбіційних проектів як Alfa Jazz Fest.

Настя Литвинюк: «Так, я з цим погоджуюсь. Звичайно, що створилась публіка, створилося якесь середовище, люди більш обізнані. Для такого великого мільйонного міста як Львів то тільки на краще, коли створюється більше різних подій. Якщо спробувати порівняти, наприклад, Jazz Bez і Alfa Jazz Fest – це абсолютно різні за своїми цілями і структурою фестивалі. Jazz Bez має на меті захопити якомога більше міст, це є все-таки не такий форматний в джазовому світі фестиваль: там є багато фрі-джазу, якихось нових колективів, молодих облич».
«А Alfa Jazz Fest буде іншим, побудованим на зірках. І дуже класно, що музиканти такого рівня приїдуть до Львова. Це дуже добре і для слухачів, і, звісно, для музикантів. Не кожен джазовий музикант може прийти і в своєму місті послухати, наприклад, Джона Скофілда, чи Вінтона Марсаліса, чи Рона Картера. У Львові ще нікого з зірок такого типу не було і ми дуже тішимось. І якось так не хочеться, щоб створювались якісь підводні течії, якась там конкуренція чи щось подібне».
«Я вважаю, фестивалі абсолютно різні і вони можуть чудово співіснувати. Тим більше, що вони не співпадають ні по часу, ні по багатьом іншим критеріям. До того ж, Alfa Jazz Fest ще тільки буде. Спочатку він має відбутися, а тоді вже будемо говорити про всі «за» і «проти». Дай Боже, щоб все було добре».

Подробиці на:

www.alfajazzfest.com