Джаз «На Хаті»: хроніка подій

На Хаті Рекордз

На Хаті Рекордз

Студія звукозапису "На Хаті Records" ударними темпами кує альбоми джазовим виконавцям України. "На Хаті" працював над релізом "La Salida" (наразі номінованим на Independent Music Awards) гурт "DisLOCAdos" -- а за декілька днів вони розпочнуть записувати наступний, -- і багато інших "наших" джазових людей. Нещодавно "На Хаті" побував майже увесь джазовий Харків, а зараз пише альбом «Lela Project». Розповідає Наталія Максименко, адміністратор студії.

На три дні харьковскі джазісти окупували нашу студію. Першого дня до нас приїхав "JazzGun Artem Vasylchenko" зі своєю командою (Артем Васильченко – тенор, сопрано-саксофон, Юрій Койніченко – тромбон, Павел Литвиненко – клавішні, Костянтин Іоненко – бас, Євген Селезньов – барабани). Артем поскаржився, що в Харькові не так легко знайти доброго басиста, який класно грає джаз. Він знає лише одного – Дениса Мороза, але той наступного дня записувався в нас у складі "Acoustic Quartet", тому запросили Костю Іоненко, котрий наразі мешкає в Києві.

Музиканти записали сім композицій. Атмосфера в студії була весела. Через день Артем приїхав разом з Констянтином Іоненко на зведення та в вечері вже поїхав до Харькова. Залишився задоволеним співпрацею з нами та обіцяв повернутися.

Наступного дня до нас приїхали "Acoustic Quartet". До студії під’їхав білий бус і музиканти почали активно вивантажувати інструменти та заносити їх до студії. Другий день повна "Хата" людей! Серед них особливу увагу до себе привернула руда дівчина. Дізнавшись, що це Аня Чайковська, я одразу ж залізла в інтернет, щоб дізнатися більше про співачку. Читаю в одній з новин -- "перлина української джазової сцени". Цікаво, чи правду пишуть в ЗМІ? Роздивившись студію та освоївши трохи кухню, всі перейшли до "live room" готуватися до запису. Аня, повторивши вимову деяких англійських слів та порекомендувавши мені непоганий сайт, приєдналась до музикантів.

Запис розпочався. Не втрималась -- все ж таки зайшла в контрольну кімнату послухати. Всі в студії знали, що "Acoustic Quartet" -- це професіонали найвищого гатунку. Ті емоції та відчуття, які я отримала, почувши їх гру та вокал Ані, словами описати не так легко. У мене були мурашки по всьому тілі. Чайковська не тільки випромінює заряд енергії, відчуваючи музику усіма частинами свого тіла, вона ще й заряджає позитивом до кінця дня. Єфім так віддається своїй грі на клавішах, що здається, начебто він переноситься в зовсім інший вимір, поза межі студії. Так, дійсно -- це знавці своєї справи. То ж дозвольте відрекомендувати: Ефім Чупахін - фортепіано, Дмитро  Бондарєв - труба, Денис Мороз -- бас, Сергій Балалаєв – барабани.

Аня Чайковська разом з "Acoustic Quartet" розпочалп роботу над записом спільного альбому. Вони записали декілька композицій, які також планують відправити на радіо "Ермітаж" до Санкт-Петербургу. Вони й раніше намагалися потрапити зі своїми композиціями в збірник, який тиражується лише на окрему аудиторію. Але порівнюючи з закордонними записами, їх трохи не дотягували по якості. Тож нам дуже приємно, що для запису вони обрали саме студію "На Хаті Рекордз", не сумніваючись в якості звуку. День запису для музикантів видався одним із не найлегших. Біля восьмої години вечора було помітно, що вони досить втомились. Але будемо розраховувати, що зусилля, які вони приклали, обов’язково оціняться їх шанувальниками (до складу яких від тепер приписую і себе) та поціновувачів справжнього джазу.

Lela Projct -- "На Хаті Рекордз"

Lela Projct -- "На Хаті Рекордз"

А просто зараз на студії триває запис першого альбому "Krunk" ("журавель" вірменською) гурту "Lela Project". До складу війшли авторські композиції сестер Мартіросян (музика Лаури Мартіросян, слова Кристини Мартіросян), створені на основі музики старовірменських пісень Комітаса. Починаючи з 25 березня, музиканти майже кожного дня в студії.

Серед усіх учасників проекту особливу увагу звертаю на Наталію Лєбєдєву. Відома джазова українська піаністка, композитор, бендлідер, викладач класу "джазовий ансамбль" в Київському Національному Інституті Музики ім. Глієра. Декілька років була музикальним директором дитячих джаз-фестивалей. Це музикант з величезним досвідом за плечима та своїм естетичним смаком, який не боїться пробувати себе з новими молодими музикантами. Прикладом цього є успішна співпраця з "Lela Project".