Станислав Диксиленд Бэнд

Станислав ДиксилендСтаніслав Диксиленд Бенд — засновник джазових фестивалів в Івано-Франківську. Івано-Франківський джазовий колектив «Станіслав Диксиленд Бенд» часом свого утворення вважає 1998 рік. І хоча сформований він був значно раніше, вперше про себе гучно заявив саме в 1998 році, коли прийняв участь в одному з найпотужніших на той час в Радянському Союзі джазовому фестивалі «Джаз на Дніпрі – 88» у Дніпропетровську. Очолював колектив відомий джазовий музикант (кларнетист, саксофоніст) із Росії В.П.Богомолов. До складу входили: трубач із Дніпропетровська А.Ремезов, та івано-франківці – піаніст Р.Семаньків, контрабасист М.Білейчук, банджист В.Волков і барабанщик О.Мантров. (Цікаво, що з того складу диксиленду В.Богомолов емігрував до Росії, М.Білейчук – до Канади, О.Мантров – до Ізраїлю, Анатолія Ремезова вже, нажаль, немає). Таким чином з першого складу колективу залишились тільки двоє – банджист Вадим Волков і піаніст Роман Семаньків, який і очолює колектив на даний момент.

Ця перша творча поїздка колективу не обійшлася без кур’йозів. Перед виїздом трубача «схопив» жахливий радикуліт і він навіть пересуватися міг, тільки коли його підтримували під руки. В аеропорту, почувши, що летить диксиленд, нас зустріли напруженими поглядами, влаштували сер’йозний перетрус наших речей, заборонили фотографування, не пропустили контрабас (довелось їхати по бас-гітару) – настільки свіжими були спогади про трагедію з іркутським дитячим диксилендом «Семь Симеонов».

Фестиваль «Джаз на Дніпрі – 88» дійсно був грандіозним і по масштабам і по географії – 40 міст надали свої джазові колективи: Астрахань, Ашхабад, Барнаул, Біла Церква, Біробіджан, Бухара, Владивосток, Владимир, Горький, Грозний, Дніпропетровськ, Єреван, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Іжевськ, Київ, Кіров, Кемерово, Красноярськ, Кривий Ріг, Львів, Магнітогорськ, Москва, Могильов-Подольський, Навої, Омськ, Оренбург, Паневежис, Пермь, Петрозаводськ, Петропавловськ-Камчатський, Пенза, Ростов, Саратов, Сочі, Таллін, Тула, Уфа, Чимкент, Шевченко. Диксилендів було 9, але наш сподобався журі відсутністю тромбона, через що трубачеві та кларнетисту треба було більше розкриватися (що і підкреслив голова журі Георгій Бахчієв з Москви). Таким чином «Станіслав Диксиленд Бенд» вперше отримав звання лауреатів джазового фестивалю. Ця значна подія в історії розвитку колективу надихнула музикантів на створення в Івано-Франківську джаз-клубу, головою якого було обрано банджиста «Станіслав Диксиленд Бенда» Вадима Волкова.

Після вдалого виступу у Дніпропетровську ансамбль починає отримувати запрошення для участі в джазових фестивалях з різних міст колишнього «Союзу». Але відсутність стабільного фінансування дозволяє вибирати поки що пропозиції географічних сусідів Івано-Франківська. Отже, «Кришталевий Лев — 89» м.Львів. До попереднього складу приєдналися тромбоніст Микола Грищук та співак і піаніст Тарас Житинський (лауреат фестивалю «Червона Рута», тепер мешканець Лондона). Піаніст диксиленду Роман Семаньків на той час закінчує свою освіту у Ленінграді та без відриву від навчання працює клавішником у ансамблі «Земляне».

За практично 20-річну історію розвитку колективу у складі ансамблю відбувались неминучі зміни виконавців. Мінялися кларнетисти – Валерій Богомолов, Петро Гундер, Степан Тимків, Володимир Садула (помер), Сергій Величко (зараз у Німеччині), Роман Гричко; саксофоністи – Валерій Богомолов, Валерій Чикирис, Стас Маник; трубачі – Анатолій Ремезов (помер), Роман Малецький, Володимир Маник; тромбоністи – Микола Грищук, Віктор Степанюк, Орест Гудима, Віктор Куцак; барабанщики – Олександр Мантров (зараз в Ізраїлі), Володимир Кондур, Володимир Логвинюк (зараз у США), Василь Зузанський (зараз у Англії), Лесик Туєшин, Ігор Семків; бас-гітаристи – Мирослав Білейчук (зараз в Канаді), Іван Шустикевич; піаністи – Роман Семаньків, Юрій Строцький, Тарас Читинський (зараз в Англії), Денис Білієнко; керівники колективу – Валерій Богомолов, Роман Малецький, Валерій Чикирис, Роман Семаньків. Незмінним за цей час залишився тільки ідейний натхненник «Станіслав Диксиленд Бенду» банджист Вадим Волков.

У 1993 році диксиленд очолив талановитий львівський трубач Роман Малецький. Ансамбль набуває більшої стабільності, починає регулярно виступати з концертами-лекціями в Івано-Франківську та області, пропагуючи джаз серед студентства та інтелігенції. В тому ж 1993 році «Станіслав Диксиленд Бенд» на прохання адміністрації концерну «Родон» бере участь у республіканському огляді-конкурсі колективів народної творчості незалежної профспілки працівників радіоелектронної промисловості України у м.Києві і знову дістає диплом лауреата.

У 1996 році в Україні відбувається ще один потужний міжнародний джазовий фестиваль — «Горизонти джазу» в Кривому Розі, організатором якого був відданий ентузіаст і пропагандист джазу, професійний викладач і джазмен Олександр Гебель, а проводив концерти сам знаменитий Володимир Фейєртаг із Санкт-Петербурга. Високі джазові виконавці, добре підготовлена аудиторія і щира джазова атмосфера в залі, аншлаги на всіх концертах і, головне, достойна, точна, професійна робота всіх служб організаторів фестивалю поставили його в один ряд з найсильнішими джазовими подіями у країні того часу. «Станіслав Диксиленд Бенд» гармонійно влився в концертні програми фестивалю, після чого у колективу з’явилося без ліку шанувальників і друзів серед майстрів джазу, багато з яких стали постійними і бажаними гостями івано-франківських джазових фестивалів.

З 1996 року ансамбль традиційного джазу «Станіслав Диксиленд Бенд» стає засновником регулярних джазових фестивалів у Івано-Франківську під назвою «Зимовий джем у Станіславові», та «Весняний джем у Станіславові» і постійним їх учасником. На фестивалі запрошуються, переважно, сильні і відомі колективи і майстри джазу України та закордону, тому конкурсна основа відсутня і звання лауреатства не присуджуються.
З 1998 року колектив починають покидати для постійної професійної роботи за кордоном «базові» на той час його музиканти – керівник диксиленду, трубач Роман Малецький та барабанщик Василь Зузанський. З’являється новий тромбоніст Віктор Степанюк.

Музиканти того часу добре пам’ятають, що причинами таких вимушених замін виконавців у творчих колективах були (і досі є) не політичні катаклізми чи розбіжності у поглядах на творчість в середині колективів, а надійна перспектива і хороші контракти, які з того часу і по нині пропонує закордон кращим майстрам мистецтв України.

Ансамбль очолює саксофоніст Валерій Чикирис – диригент Івано-Франківського муніципального естрадно-симфонічного оркестру (в оркестр, практично, всім своїм складом війшов «Станіслав Диксиленд Бенд»). Барабанщик знаходиться швидко — Володимир Логвинюк, але не на довго (емігрував у США). Вільного і сильного трубача знайти було важко, тому деякий час сопрано-саксофон Чикириса виконував ведучі партії замість труби (що, в принципі, було досить оригінально). Згодом був запрошений трубач Володимир Маник, який і тепер успішно грає у ансамблі, а барабанщиком став Ігор Семків. Таким складом бенд брав участь у міжнародному «Пап Джаз Фестивалі» в м.Ужгороді у 2001 році, і настільки сподобався закарпатцям, що президент фестивалю, чудовий сопрано-саксофоніст Віллі Пап запрошував «Станіслав Диксиленд Бенд» для участі і в наступних фестивалях.

Згодом емігрує у Німеччину і кларнетист Сергій Величко. На його місце прийшов кларнетист із обласного театрального оркестру Роман Гричко. Покидає колектив для роботи за кордоном і тромбоніст Віктор Степанюк. З 2004 року відходить від справ диксиленду керівник і саксофоніст Валерій Чикирис (робота з муніципальним естрадно-симфонічним оркестром забирає дуже багато часу).
«Станіслав Диксиленд Бенд» очолює піаніст, вокаліст і аранжувальник Роман Семаньків, який працював з колективом на протязі всього його існування. Повертається і старий тромбоніст диксиленду Віктор Куцак, а місце саксофоніста вдало займає молодий і талановитий Стас Маник (син трубача Володимира Маника). Ансамбль продовжує активно приймати участь у джазовому житті України, даруючи своє мистецтво на фестивалях і концертах, і з радістю відгукується на запрошення і пропозиції друзів і шанувальників колективу стосовно виступів. Запрошуємо і до себе.
У 2007 гучно пройшов міжнародний джазовий фестиваль «Гарячий Джем У Станиславові» 8, 9 та 10 червня. З закордонних виконавців у фестивалі брали участь колективи Німеччини, США, Польщі, Данії, Росії.

Отже, остаточний і тривало концертуючий склад «Станіслав Диксиленд Бенду» на даний час має такий вигляд:
1. Володимир Маник (труба)
2. Станіслав Маник (саксофон)
3. Роман Гричко (кларнет)
4. Віктор Куцак (тромбон)
5. Іван Шустикевич (бас-гітара, аранжування)
6. Ігор Семків (ударні інструменти)
7. Вадим Волков (банджо)
8. Роман Семаньків – керівник ансамблю (фортепіано, вокал, аранжування).

В репертуарі ансамблю — п’єси традиційного джазу в манері «олд таймерс», «свінгін-діксі», свінгу, фольклорного джазу, останнім часом з’являються авторські п’єси у сучасному мейнстрімі, адже склад і майстерність виконавців ансамблю дозволяє грати джаз багатьох напрямків.

Контактні телефони: Роман Семаньків (керівник) – 8 (050)100-26-99, 8 (096) 38-67-256, 8 (034) 22-639-50;
Вадим Волков (координатор джазових фестивалів в Івано-Франківську) 8 (095) 56-59-58-3,
8 (034) 2-52-14-36.

Заметка: Портал SoftFAW.Ru предлагает на своих страницах бесплатно скачать разные программы, музыку, обои на рабочий стол, новые игры, а также журналы и книги без регистрации.