Shockolad

Shockolad

Shockolad

Український етно-джазовий колектив. В своїй творчості музиканти поєднують джаз та український фольклор. Крім етно-джазу, експериментують з електронними звучаннями та текстами українських та польських поетів. Група постійно приймає участь у різних міжнародних фестивалях.

В 2008 р. в рамках стипендіальної програми міністра культури Польщі «Gaude Polonia» музиканти записали диск «Number One» разом з такими видатними польськими джазовими музикантами, як Michal Jaros (контрабас) та Tomasz Dabrowski (труба). Спільні творчі пошуки привели до музики, яка поєднала в собі українське народне коріння, досвід польського джазу та новітні ідеї world music. Після успішного турне на фестивалі «Jazz-Bez» в планах групи є продовжувати міжнародну кар’єру і презентувати український етно-джаз у всьому світі.

В 2009 р. вийшов в світ новий альбом «Покоси». Ця можливість виникла завдяки стипендії мистецького об’єднання «Дзиґа» та Маркіяна Іващишина. Основою більшості композицій є народні пісні, які після трансформації через свідомість гурту набули джазового звучання. Окрім народних пісень, в альбомі звучать твори на вірші Сергія Жадана та Віктора Неборака. На диску присутній бонус-трек на слова вірша Юліуша Словацького «Мати до сина». Запис і зведення здійснено на студії «Studio Radioaktywni» в м. Ченстохова (Польща).

Під час спільного проекту фестивалю «Jazz Bez» та «Jazz Kolo» у Києві відбувся живий запис концерту ShockolaD +PL з камерним оркестром, який вийшов у вигляді DVD та CD альбому. Також музиканти виконують музику до німого кіно. Вперше такий концерт відбувся на фестивалі «Німі Ночі» в Одесі 2010 р.

В 2010 р. був виданий четвертий альбом гурту «Щедрий вечір з добрим jazz-om», в якому музиканти записали українські колядки та щедрівки в джазових аранжуваннях. Це є перший альбом такого типу в Україні. В творчому процесі беруть участь всі учасники колективу, але переважна більшість творів написана засновником гурту – Ігором Гнидином – на основі етнічних українських мотивів.

Фестивалі:

"Jazz Bez" (Lviv, Ukraine 2004-2009)
"Fliugery Lvova" (Lviv, Ukraine 2005 – 2010)
"Metro Jazz" (Lviv, Ukraine 2005)
"Єдність" (Kyiv, Ukraine 2007)
"Starzy i Mlodzi, chili jazz v Krakowie" (Krakow, Poland 2007)
"Art Mashine" (Vilnius, Lithuania 2009)
"Jazz Fest" (Sumy, Ukraine 2008)
"XIX Festival of Ukrainian Culture" (Sopot, Poland 2008)
"Fortmission" (Lviv, Ukraine 2009-2010)
"Amiens Jazz Festival" (Amiens, France 2010)
"Mute Nights" (Odessa, Ukraine 2010)

Дискографія:

2008 – «Number One»
2009 – «Покоси»
2010 – «ShockolaD. JazzBez + Jazz Kolo. Live»
2010 – «Щедрий вечір з добрим jazzom»

Склад групи: Ігор Гнидин –  барабани, Анастасія Литвинюк – клавішні, Іванка Червінська – вокал, Дана Винницька – вокал, Михайло Балог – тенор – саксофон, Андрій Кохан – бас-гітара.

Колишні учасники групи: Сергій Бридун – бас-гітарa, Володимир Урбан – альт-саксофон.

http://www.facebook.com/shockolad