Барви музики ХХ століття (2008)

Якщо астрономічна весна на території Україні починається з 1-го березня, то у Вінниці вона настає тижнем раніше під звуки форуму молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Авангард. Класика. Джаз.» І вже сьомий рік поспіль класично-авангардно-джазова феєрія буде проводжати зиму і готувати прихід весни.

Цього року, як і минулого, «Барви» розпочнуться у театрі Садовського. І знову буде звучати музика В.А.Моцарта. Меломани почують концертну постановку найпопулярнішого весілля у світі «Божевільний день, або Весілля Фігаро». Це відбудеться 23 лютого 2008 (у суботу) о 18:00.

Зауважу, що концертна постановка на відміну від самої опери демонструє глядачеві найбільш характерні (так би мовити знакові) номери твору. Особливу увагу звертаю на виконавців. Якщо львівський оркестр «Леополіс» (художній керівник Ярослав Мігаль) вже виконував твори Моцарта у Вінниці, то шестеро вокалістів з Бельгії, Австрії та Німеччини вперше заспівають для вінничан.

Виконавці партій:

Фігаро - Кай Вебер (Німеччина)
Сюзанна - Сабіна Вінтер (Німеччина)
графиня Альмавіва - Аллісон Оакес (Бельгія)
граф Альмавіва - Тімоті Шарп (Німеччина)
Керубіно / Марселіна - Анета Любош (Австрія)
Бартоло / садівник - и (Німеччина)
Базіліо / дон Курціо - Йорн Ліндерман (Німеччина)

Керувати «весіллям» буде відомий музикант і диригент диригентським пультом Диригент Петер Маркс (Німеччина)

Наступного дня, у неділю, 24 лютого 2008р., о17:00 в залі Художнього музею виступить наша землячка, викладач вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Д.Леонтовича піаністка Марина Хоменко. У програмі авангардного вечора музика України та Австрії ХХ сторіччя (твори А.Шенберга, А.Веберна, В.Задерацького).

У понеділок, 25 лютого 2008р. о 18.30 концертна зала обласної філармонії запрошує на концерт «Класика ХХ сторіччя».
У програмі вечора твори композиторів нововіденської школи А.Шенберга, А.Веберна та А.Берга. Виконавці: симфонічний оркестр «и» (м. Львів, Україна). Диригент Петер Маркс (Німеччина).

Арнольд Шенберг – один із величніших композиторів ХХ сторіччя, геніальний новатор, радикально змінивший музичну мову, музичні форми і жанри, техніку вокального і оркестрового письма. Він є одним зі стовпів музичного експресіонізму. Страх, біль, відчай, беззахисність і самотність людини у всесвіті – ось що умів висловити мовою музики великий австрієць.

Антон фон Веберн - австрійський композитор, диригент представник «Нової віденської школи», учень Арнольда Шенберга. Творчість Веберна мала величезний вплив на розвиток післявоєнного музичного авангарду на Заході включаючи таких композиторів як Стравінський, Булез, Штокхаузен, Ноно, Мадерна, Лігеті та ін. В 1960-х роках з епохою "відлиги" творчість Веберна стає відомою в СРСР і значно впливає на композиторів "шістдесятників" - Денисова, Шнітке, Губайдуліну, Канчелі, а також українських композиторів - В. Сильвестрова, В. Годзяцького та Л.Грабовського.

Альбан Берг – австрійський композитор. Навчався у Віденській консерваторії у класі Арнольда Шенберга. Творчості Берга властиве використання атональності й додекафонії, однак зустрічається й тональна або частково тональна музика, що має риси естетики пізнього романтизму. Служба в армії надихнула його до написання опери «Воццек», за однойменною драмою Бюхнера. Прем'єра опери відбулася у 1922 i мала успіх.

Серед інших найвідоміших композицій Альбана Берга - камерний концерт для фортепіано, скрипки i 13 духових інструментів (1925) та Лірична сюїта для струнного квартету (1926). В обох Берг поєднав принципи додекафонії з принципами тональності.

Традиційно «Форум молодої музики» завершить джаз.
У вівторок, 26 лютого 2008р. о 18.30 в залі обласної філармонії в рамках проекту «Вінницьке джазове перехрестя» меломани почують Ольгу Войченко та квартет Сергія Капелюшка (м.Київ, Україна)

Ольга Войченко. Працювала з такими відомими музикантами, як Ігор Бутман (саксофон, Росія), Тім Стронг (вокал, США), Валерій Колесніков (труба, Україна) та інші. З 2000 року викладає вокал на кафедрі естрадного співу в київському Національному університеті культури і мистецтв. У 2001р. стає володарем гран-прі конкурсу "Asakusa Jazz Contest" в Токіо (Японія) в номінації "вокал".

Квартет Сергія Капелюшка: Сергій Капелюшок (гітара), Олексій Боголюбов (клавішні), Євген Селезньов (ударні), Максим Гладецький (бас).

Організатори фестивалю: "Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля" спільно з управлінням культури та туризму вінницької ОДА і управління культури вінницької міської ради. Генеральний спонсор форуму – ТОВ «АГРАНА Фрут Україна». Фінансову підтримку надали члени «Клубу шанувальників високої музики»: ювелірна фірма «Діадема», компанія ВАТ «Галнафтогаз», ТМ «Караван», проектно-будівельне підприємство «МУР» та бізнесмен Віктор Маліновський. Запашною кавою пригощає шоколадна кондитерська «КоВальтер».

Замовлення квитків за телефоном 661-333.

Прес-секретар форуму молодої музики Олег Семко