Домрова гармонія Віктора Соломіна

Виктор Соломин

Виктор Соломин

13 травня в Культурно-Мистецькому Центрі Києво-Могилянської Академії відбулося неординарне музичне дійство, в основу якого була покладена ідея повернення до автентичних народних традицій та їхнього одночасного обряджання у незвичайну сучасну форму. Таке дивовижне, на перший погляд, поєднання набуло своєї завершеності в тілі слов’янського народного інструменту – домри. «ДомРа-Фест»: у цій назві – вказівка на головного героя вечора, першу в світі електродомру, створену майстрами Андрієм Степановичем та Олексієм Стоколосом. «ДомРа» – так зветься і новий джазово-народний проект відомого українського музиканта, домриста, баяніста Віктора Соломіна, до складу кого входять також вокалістка Анастасія Друзюк, клавішник Олександр Малишев, контрабасист (цього разу елктроконтрабасист) Валентин Корнієнко та ударник Тарас Козак.

Власне презентації інструменту та концерту нового іменитого гурту передувала демонстрація рушників та традиційного народного одягу з Полісся, Полтавщини та Поділля, а також виступ фольклорних ансамблів «Многая літа» та «Стріла». До речі, досить багато людей завітало на фестиваль саме для того, аби насолодитися виступом цих народних колективів. Взагалі, «народність» фестивалю гріла душу: левова частина аудиторії з’явилася у вишиванках, тим самим підтримавши автентичну концепцію організаторів та учасників вечора. Ансамблі продемонстрували багатющий український спадок, представлений календарними (веснянки, колядки, щедрівки, жнивні) та сімейними народними піснями. Між виступами «Многая літи» та «Стріли» глядачі почули лекцію про історію українського костюму з вуст самого колекціонера – Ігоря Перевертнюкa.

Паралельно на журналістів чекала прес-конференція із Віктором Соломіним та вокалісткою «ДомРи» Анастасією Друзюк. Як розповів пан Соломін, саме юна співачка наполегливо оформлювала ідею створення проекту. Аналогічна історія і з самим інструментом – електродомрою, який, за словами лідера проекту, «сам знайшов свого господаря». Втім, знаючи експериментаторські здібності Соломіна, можна сказати, що після довгих блукань інструмент та музикант відшукали одне одного.

Творчий шлях цього домриста – його власний внутрішній ритм, мотив якого – «дарувати людям гарну музику». «Дієве недіяння» Віктора Соломіна відобразилося в дизайні новоствореного музичного дітища. «Інь-янь – що може бути кращим вираженням єднання Заходу та Сходу?», - пояснює музикант символіку новоствореної електродомри. Світле начало – народження унікального інструменту, темне – ставлення традиційних виконавців до осучасненої традиції. Як розповів ведучий фестивалю, джазовий журналіст Олексій Коган, саме така неоднозначна реакція чекала на видатного українського бандуриста Романа Гриньківа після його експериментів з народним інструментом. Соломін також зізнався, що вже відчуває деякий тиск з «автентичного» боку. Втім, кожна сторона має свої аргументи, світле неодмінно доповнюється темним, і при їхній взаємній повазі існує великий шанс, що гармонії таки буде досягнуто. Прикладом органічної взаємодоповнюваності як раз і став «ДомРа-Фест».

Головний виступ відвідало не так багато глядачів, як того хотілося б. З іншого боку, тепла компанія, що завітала на концерт «ДомРи», надзвичайно сердечно прийняла музикантів. Раз по раз можна було спостерігати студентів Могилянки, що водили танки, прихлопуваннями та підспівуваннями реагували на експресивний виступ народно-джазового колективу. Спектр можливостей електродомри дійсно справив враження. Разом з тим, додавання до назви інструменту часточки «електро» не позначилося на його «народному» статусі. На додачу з’явилися різноманітні опції, як-то можливість накладання різних ритмічних малюнків, електрогітарний «дісторшн», відтворення доволі незвичайних музичних замальовок, серед яких можна було віднайти і спадщину Сходу, і латиноамериканські ритми а-ля Карлос Сантана. В основу композицій була покладена народна творчість, головним чином веснянки, які завдяки диво-силі вокалу мініатюрної Анастасії Друзюк набували нестримної природної енергії.

В той момент, коли глядачі вже були порядком розігріті і переповнені фольклорним духом, на сцену піднялася людина, якій належить заслуга виховання Анастасії – народна артистка України Ніна Матвієнко. Подарувавши учениці власноруч вирощені квіти, співачка зізналася, що «такою свою ученицю вона ще не бачила». Виявилося, що на уроках знаменита вчителька багато приділяла увагу тому, аби дещо «втихомирити» нестримний голос Анастасії, щоб дівчина так само гарно могла співати, наприклад, колискові. У цей вечір пані Друзюк дійсно постала у відносно новому фолково-джазовому образі. Після зворушливого виконання композиції «Мила» (свого часу її було записано разом із ТНМК) Ніна Матвієнко повернулася до глядацької зали, де продовжувала із задоволенням спостерігати за майстерним багатожанровим переплетінням у виконанні гурту «ДомРа».

В другій частині концерту Віктор Соломін взяв до рук баян, який є для нього не менш рідним інструментом, ніж той, на честь якого названо колектив. Тут прозвучав довгоочікуваний дебютний сингл під назвою «Купальська», який вже встигнув отримати схвальні відгуки від слухачів.
Із допомогою джазових стандартів, креативності та майстерності учасників проекту «ДомРа» ми мали змогу спостерігати за тим, як народній традиції було дане нове, сповнене сил життя. Схоже, що Києво-Могилянська Академія стала свідком того, як співпраця українського фольклору та джазу здійнялася на новий рівень, а новонароджена електродомра зайняла почесне місце в народно-джазовому пантеоні.