Picasso Jazz Hall: і це тільки початок

Cherkasy Jazz Quintet

Cherkasy Jazz Quintet

31 січня у Львові відбулась перша імпреза серії „Picasso Jazz Hall” за участі "Cherkasy Jazz Quintet". Львів’яни, що завітали до нічного клубу Picasso на першу імпрезу концертної серії Picasso Jazz Hall, отримали чудову можливість співучасті у святкуванні чотирьох дат - протягом 3 годин з уст ведучих 4 рази прозвучало „З нагоди...”.

Вашій увазі пропонуємо хронологію і факти цього музичного вечора. Першим на сцену піднявся Ростислав Ваврів, Президент фан-клубу Beatles.UA (м. Львів), – щоб коротко розповісти присутнім про останній концерт легендарних Бітлів, який відбувся у Лондоні 30.01.1969. (Власне, ця річниця і стала поштовхом до запрошення для виступу двох „навколобітлівських” колективів). Пан Президент також повідомив про те, що „сьогодні у залі зібралось чимало членів нашого фан-клубу з метою послухати гарних виконавців і щоб відзначити 8-му річницю створення клубу Beatles.UA”.

На закінчення своєї промови п. Ваврів представив членів новоствореної львівської тріб’ют-групи Beatlevs, і дав старт концертному марафону Beatles Jazz Time (так на афіші звучала назва імпрези). Півгодинний виступ чотирьох знайомих львів’янам музикантів не залишив байдужими до дійства нікого з присутніх – якісне виконання понадчасових шлягерів – і цим усе сказано. Вікові параметри членів групи – 25-55 років – у своєму наслідку дало слухачеві той факт, що ми отримали не імітації пісень Бітлз – а їх інтерпретації. Таке проходження тисячі разів прослуханих хітів через призму музичної особистості подарувало відвідувачам концерту ефект влучного та змістовного прологу, смачного музичного аперитиву.

Другим ведучим – продюсером концертної серіїї Віктором Федорчуком – спочатку було представлено „головного винуватця” імпрези – піаніста і бенд-лідера Сергія Крашеніннікова і його розширений склад „Cherkasy Jazz Quintet”. Львівські меломани раніше могли почути Сергія і у складі тріо, і у спеціальному проекті-2004 Крашенінніков-Нєміровський-Барі-Руденко. У 2009-му у черкаського джазового квінтету виникла непоборна потреба у підсиленні свого складу – для аранжування творів Бітлів, для їх „об’ємнішого, святковішого” виконання – у тромбоністі, черкащанині Сергієві Калініченко. Отже, вже за хвилину на сцені володарював маестро Крашенінніков – оголосив бажання почати з „візитівки” – двох композицій, датованих кількома роками раніше – і лише згодом перейти до програми Remembering The Beatles, до 13 творів, записаних і виданих колективом у 2009 році.

Чудова ансамблева гра та енергія лідера – ось що головним чином переконало всіх слухачів вже з перших хвилин до думки: “Свято вдалось, від-ри-ва-є-мось”. Виконання і простих, і розбудованих творів - чисте й інтелігентне, - не в останню чергу завдяки геніальній мелодиці композицій „ліверпульської четвірки". До слова, черкащани у третій частині концерту зробили екскурс своїми попередніми чотирьома релізами – „ось що ми за останні 5 років натворили”. Що було і повчально (котра з львівських джазових чи інших груп щороку видає альбом?), і „недільно” (концертні номери були найчастіше „відпочивальними”), і просто святково.

Треба сказати тепер про третю, трохи ліричну та „неформальну” дату вечора – львівська джазова співачка та викладач вокальних технік Лариса Руденко власне 31 січня святкувала 15 річницю прощання з рідною Полтавою, де відбулось творче зростання рудоволосої окраси Львова, звідки її у 1995-му забрано заміж. Відвідувачам клубу на десерт був презентований ще більш розширений склад „Cherkasy Jazz Quintet” – співачка виконала "Take The “A” Train" авторства Біллі Стрейхорна (Billy Strayhorn) та емоційний блюз "Times “A” Westin`" спільного пера Джун Картер (June Carter) і Карла Сміта (Сarl Smith).

Все, як і можна було здогадатися, закінчилось аплодисментами: не такими довгими були – зате щирими. Публіка поспішала додому – „завтра понеділок”. Дехто побажав висловити подяку організаторам. Відомий у Галичині та Польщі художник і дизайнер Василь Бабій подивував у фіналі концерту найбільше черкащан, глядачі у залі теж присвиснули, – як побачили яку високохудожню керамічну валізу з великими британським прапором та написом Beatles вирішив зробити та подарувати музикам просто тому, що „мені подобається Черкащина (рибалю, відпочиваю там) та творчість Бітлів”

Цей небуденний жест галичанина й постріл зарядом конфеті десь високо під стелею клубу повідомили Львову про четверту дату – 31.01.2010 – старт Picasso Jazz Hall’у. Закінчення першої цьогорічної імпрези поклало початок очікуванням нових, не менш яскравих джазових подій.

Віктор Федорчук