Джазові щедрівки у Львові

Джазові щедрівки«Різдво – місце абсолютного прихистку» (Туве Янсон). Ці слова ідеально підходять до того, щоб окреслити музичний проект «Щедрий вечір з добрим джазом». 15 січня в рамках проекту «Наше Різдво» у Львівській філармонії відбувся концерт джазових обробок колядок і щедрівок, зорганізований арт-агенцією «Дзиґа». Неймовірну музичну атмосферу створювали: ShockolaD, Надія Жук, Ярина Прокопчук, Соломія Чубай, Лариса Руденко та Андрій Бадюк.

«ShockolaD», як завжди, був максимально професійним, ліричним і неймовірно позитивним. Дані Винницькій, незмінній вокалістці гурту, цього вечора допомагали її вихованиці Надія Жук та Ярина Прокопчук; тьрохголосний різдв’яний джаз звучав потужно і врочисто.

Після довготривалої перерви у музичній діяльності на сцені філармонії заспівала Соломія Чубай (куратор мистецьких проектів, вокалістка гуртів «Без цукру», «Далі»), яка виконала дві іншомовні колядки, а Лариса Руденко (солістка гурту «Tender Blues») та Андрій БадюкBlues Market») вшкварили моцний джаз і блюз на різдв’яні мотиви. Найвідоміші українські колядки та щедрівки в авторській джазовій обробці створювали атмосферу теплого душевного затишку, єднання і добра.

Про «джазові щедрівки» від ініціаторів концерту –
гурту «ShockolaD» (Дана Винницька, Анастасія Литвинюк, Ігор Гнидин)

Як з’явилася ідея джазових щедрівок? Це свідома спроба «підтягнути» слухачів до джазу чи наслідок переважання гурту в бік етно?
Для кожного з нас Різдво – це особливе свято. Колядуючи в родинному колі, хотілося перенести цю атмосферу і настрій для більшої кількості людей. Оскільки джаз для нас є найближчим, тому й народився проект "Щедрий вечір з добрим джазом". Якщо це допомогло популяризувати джазову музику, а поза тим, традиційну українську культуру - то це для нас велике досягнення.

Серед спроб джазових обробок етно є два протоптані шляхи: або «народний» компонент переважає і музика сходить до мейнстріму, або переважить авангард і композиції стануть важко стравними. Які пропорції у ваших щедрівках?
У нас пропорції ідеально пропорційні (сміються). Ми старались не думати про штучно створені пропорції.

Розкажіть трохи про інших учасників. На чому акцентували вони у своїх спробах приготування щедрівково-джазового узвару?
Серед наших гостей були Лариса Руденко і Андрій Бадюк, які виступили в традиційному для себе амплуа і запропонували блюзові трактування американських різдвяних стандартів. Також до нас долучилася співачка Соломія Чубай, вона також є іспанським філологом. Тому на концерті запропонувала іспанську та італійську колядки. Найбільшим нашим успіхом стало відкриття нових імен – Надії Жук та Ярини Прокопчук, з якими у вокальному тріо ми співали українською.

Наскільки задоволені цим концертом? Чи все задумане здійснили і тепер можна заминати із зимово-обрядовою тематикою?
На нашу думку, концерт вдався. Передусім хотілося передати різдвяний дух і після концерту ми бачили просвітлені і усміхнені лиця людей. Заминати з зимово-обрядовою тематикою ми не збираємося, бо попереду Різдво 2011 року!

Як щодо «джазових веснянок, купала, обжинок»?
У нашому репертуарі вже є представлені твори з різних обрядових циклів. Але чи це буде презентовано в окремих концертних програмах - життя покаже.

Якою буде подальша доля «джазових щедрівок»?
Сподіваємось, що найближчим часом з'явиться новий альбом з цими творами і в майбутньому джазове виконання колядок і щедрівок стане доброю традицією для всіх.

Текст: Оля Вишня. Фото: Оксана Ключенко