Музичні Діалоги 2009

Замок Любарта

Замок Любарта

Коктейль із джазової музики України, Польщі, Білорусі та Німеччини можна буде спробувати під час дводенного міжнародного джаз-фольк фестивалю «Музичні діалоги 2009», який відбудеться 23-24 травня у Луцьку. Фестиваль приурочений до святкування Днів Європи в Луцьку та проходитиме за підтримки Волинської обласної державної адміністрації, обласної та Луцької міської рад.

Протягом двох травневих днів ми будемо насолоджуватися виступами та джем-сешнами за участі музикантів, що працюють у стилях «джаз», «джаз-фольк», «етно-джаз». Луцький Замок Любарта гостинно відкриє свої двері для поціновувачів культури. Фресками на його мурах слугуватимуть джазові світлини фотографа Олександра Більчука, виставку якого можна буде побачити на протязі двох фестивальних днів.

Хедлайнерами фестивалю стануть львівський етно-джаз колектив «ShokolaD», білоруський джазовий колектив «Apple Tea» та українське тріо саксофоніста Дмитра (Бобіна) Александрова.

Дмитро Александров вважається одним із найкращих українських саксофоністів сучасності. Він учасник та автор спільних проектів із багатьма відомими джазовими музикантами, майстерно володіє багатьма жанрами джазу: від сальси, свінгу до пост-бопу.

Білоруський колектив «Apple Tea» добре відомий українському слухачеві. Під час концерту «Apple Tea» нагадує «такий собі спритний автомобіль, що несеться теплим літнім днем дорогою назустріч пригодам. І водій час від часу натискає на газ або створює карколомний віраж просто для відчуття повноти життя. Або ж зупиняється десь серед полів помилуватися заходом сонця» [цит.: Аля Філліпова спеціально для «Хрещатика»].

«ShokolaD» — львівський колектив, який має свою аудиторію не лише в Україні, а й в Польщі. Основою більшості композицій є народні пісні, які після трансформації через свідомість гурту набули джазового звучання. Кожен з учасників колективу – яскрава особистість, кожен має власний погляд на музику, яку грають, тому ці музиканти завжди шукають точки перетину між різними світобаченнями: джаз, фанк, етно, електронна музика… На фестивалі «Музичні діалоги 2009» львів’яни презентуватимуть промо-диск, що передуватиме виходу альбому під назвою «Покоси».

Вкотре волинян надихатиме німецько-український джаз-квартет Жана-П'єра Фрьолі. «Наймузичніший серед дипломатів та найдипломатичніший серед музикантів», - саме так назвав Жана-П'єра джазовий журналіст Олексій Коган.

Українську музику презентуватиме ще один колектив зі Львова — оркестр «VITO», який (разом із формацією «ShokolaD») приїде до Луцька завдяки співпраці між ВОГО «Луцький джаз-клуб» та ГО «Джаз-клуб. Львів».

Польський колектив, гурт «DWOOTHO» з Любліна, ще один учасник фестивалю в Луцьку, цікавий тим, що стиль цієї команди описати дуже складно — це щось на межі фольку, джазу, а часом навіть drum’n’bass.

Лучани теж не пастимуть задніх: Джаз-тріо Олега Баковського та «Резус блюз» даруватимуть свою музику протягом першого дня фестивалю.

Перший фестивальний день завершиться джем-сешном у Замку Любарта. Цей джем буде досить символічним: одразу після того, як глядачі вип’ють останній ковток гарячого львівського етно-джазового «ShokolaD»-у, на сцену вийдуть не тільки усі учасники фестивалю, а й сесійні музиканти зі Львова, і вечір завершиться справжнім потужним етно-джазовим драйвом.

Вечір другого дня фестивалю також пройде під гаслом імпровізації: клуб «Майдан» гостинно відчинить двері для гостей та учасників джем-сешну.

Організатором проекту є Волинська обласна громадська організація «Луцький джаз-клуб» (www.jazzclub.lutsk.ua). Міжнародний джаз-фольк фестиваль «Музичні діалоги 2009» покликаний сприяти розвитку джазової та фольк- культур на теренах Луцька, а саме пропагувати і популяризувати джаз та джаз-фольк як інтелектуальну музику.

«Музичні діалоги 2009» — це два дні різноманітної музики: українського, польського, білоруського, німецького фольку та авангардного джазу.

Проект насамперед сприятиме підвищенню рівня та розвитку джазової та фольк - культур у Луцьку; розвиватиме міжнародну співпрацю колективів України, Польщі, Білорусі та Німеччини.

Інформаційні партнери фестивалю: Всеукраїнський джазовий портал UAJAZZ.COM, Волинська державна телерадіокомпанія, Радіо «Луцьк» 107, 3 FM, газета «Сім’я і дім», радіо «СіД» FM, газети «Волинь нова», «Віче», «Луцький замок».

Партнери фестивалю: Волинська обласна філармонія, Творче об’єднання «Дзиґа», «Джаз-клуб. Львів», продюсерський центр «Jazz in Kiev», АТП №1 (м.Луцьк), пиво «ZEMAN».