Джаз-Коло: новий сезон!

Игорь Закус. Фото Игоря Снисаренко

Игорь Закус. Фото Игоря Снисаренко

30-го жовтня (октября) в Українському Домі відбувся концерт-презентація DVD та CD релізів проекту "Джаз-коло". Цей концерт нарешті викликав приблизно той інтерес, на який спочатку й розраховували організатори та поцінювачі джазової музики. Ціна квитків зменшилась до 20 грн. - невже це стало вирішальним фактором? Виступи наших молодих музикантів у цьому проекті авторської української джазової музики справді залишили нас "Під Враженням" (назва однієї з композицій лідера цього проекта музиканта й композитора Ігоря Закуса).

І взагалі-то вражень - дуже багато. Адже концерт було сплановано як підсумок минулого року (але без Марини Юрасової), а також як анонс нового сезону - через те і з'явилися на сцені бенд Сергія Овсянікова та Ільї Єреська, Юлія Рома із своїм постійним бендом "Night Groove", Наталя Лебедєва та Родіон Іванов, - ці автори увійдуть у нове джазове "коло".

"Джаз-коло" презентувало CD- та DVD- диски першого сезону, і це дуже приємний факт.

Александр Павлов. Фото Игоря Снисаренко

Александр Павлов. Фото Игоря Снисаренко

Концерт розпочався з… виступу цікавого блюзового компоту від ансамблю Іллї Єреська-Сергія Овсянікова. У цьому складі окрім ритму (з Валентином Корнієнком на басу), непоганим виконанням відзначилась духова група - два альт-, тенор-, та баритон-саксофони і труба. Всі хлопці - з відомих оркестрів Олександра Шаповалова, Марка Резницького та навіть "Радіобенду". Надзвичайно приємними були моменти акцентів у цьому ансамблі, - музика наче розбігається навкруги, як матерія після Великого вибуху, а потім з'являється, як зірки, у точно призначеному часі і місці. Ці одночасні влучання у ноти і складали форму творів, як соло Іллі Єреська та Сергія Овсяннікова - їх зміст.

Але все-таки… концерт розпочався із втручання безпосередньо Ігоря Закуса у звуковий безлад. Такий хаос на сцені - неприпустимий. Все має бути налаштовано ідеально. Тільки тоді звичайний слухач приведе на наступний концерт своїх друзів, а меломан не буде нехтувати живим концертом замість компакт-диску. На жаль, через відсутність досвіду у звукорежисурі, я не можу порадити щось істотнє. Хто допоможе вирішити це питання раз і назавжди?…

Анико Долидзе. Фото Игоря Снисаренко

Анико Долидзе. Фото Игоря Снисаренко

Наступний автор Родіон Іванов свої твори представив із різними музикантами: у першому чудова ритм-секція з Валерія Волкова (мультиінструменталіста та композитора, одного з лічених українців, що мали успішні виступи в Америці) та басиста Максима Гладецького, а в іншому - молода вокалістка Аніко Долідзе.

Родіон Іванов (на мій смак) - єдиний, хто відзначився у програмі "Коломийки" Ігоря Закуса у цьогорічному "Джаз-коло". Лише він тоді вдало відтворив український колорит у своєму виконанні. Схвально сприйняли слухачі композицію Наталі Лебедєвої та Артема Менделенка у дуеті, а згодом і побачили увесь "Night Groove" у повному складі.

Наталья Лебедева. Фото Игоря Снисаренко

Наталья Лебедева. Фото Игоря Снисаренко

Тут мені хочеться зупинитись на паузах між творами та культурою наших музикантів. Це стосується всього цього концерту і не тільки. Невже музикант має вміти тільки грати? І не може навіть представити своїх колег в ансамблі? Якщо музикант щось розкаже про свою композицію, та підкреслить, пояснить деякі музичні моменти, то я вас запевняю: більшість слухачів це запам'ятає, захоче почути ще раз та розкаже іншим.

Чи хтось ще буде стверджувати, що на концерт мають ходити лише ті, хто має музичну освіту, не те, що вже про ті концерти писати? А яку, вибачте, школу мають на увазі? Джазову? Берклі, чи що? Скільки наших музикантів закінчили джазові школи? Може вже і не грати? Музиканти чудово знають, що таке пауза і як вона може звучати. Отже, якщо паузи, особливо при такій частій зміні виконавців, як у звітньому концерті, будуть інформативними - від цього виграють всі, а це зовсім просто зробити.

Далі за "Night Groove" заграли у свою "дуду" "Кактус-Фреш" - іхня духова група: тенор-саксофон Дмитра Александрова, тромбон Юрія Койніченка та труба Деніса Аду - безперечно найкраща на нашій сцені як у соло, так і в спільному виконанні. Максимальний ефект було відчутно із появою у якості гостя Олександра Лебеденка за перкусією. Він надав виступу легкості. А після того настав час Ігоря Закуса та Деніса Аду. Ігор тонко й ніжно розпочав одну із кращих своїх композицій "Під враженням", а Деніс так само красиво її закінчив при тому, що ноти були зовсім інші, але настрій дбайливо збережено.

Закінчів вечір виступ "Z-Band" Ігоря Закуса із гітаристом Володимиром Шабалтасом. Чимало людей хотіло послухати його гру подовше, але таким вже був запланований цей концерт: по одній-дві композиції на кожного виконавця. Надто небезпечно на смак: ще не встиг посмакувати одне, а вже куштуєш інше. Недалечко й до плутанини: як емоційної, так і смислової.

Після концерту Олексій Коган обіцяв усім автографи джазменів біля столику, де продавались новоспечені диски. Охочих знайшлось чимало, але де ж музиканти?! Декого шукали за кулісами, а за кимсь будуть ще півроку бігати. Хтось хоче розраховувати на повагу слухача? Це - просто: будь ласка, не забувайте про свою власну. Хтось був приємно здивований кількістю фотографів та операторів, але так, як наш табун протовкся по рекламі… Давайте уважно та дбайливо ставитися один до одного, бо нічого буде фотографувати.