Фарботони (2001)

З 1 по 4 травня в Каневі пройде Міжнародний фестиваль академічної і сучасної музики «Фарботони». Фестиваль включає, крім музичних програм, художні виставки, літературно-музичні композиції, лекції, майстер-класи. Що стосується музичного боку «Фарботонів», то він характеризується багатством стилів і напрямів: від академічної музики до сучасних течій і синтезованих жанрів. Неодмінна вимога до музикантів — виконання принаймні одного твору українського автора. Форми виконання також не обмежені — від сольних програм і камерних ансамблів до симфонічних і хорових колективів.

У перший день «Фарботонів» виступатимуть діти, зокрема вихованці всіх факультетів Київської дитячої академії мистецтв. На другий — в музеї Т. Г. Шевченка буде виконаний фортепіанний квінтет М. Скорульського на роялі, який колись належав композитору, а зараз подарований Каневу онукою музиканта О. Скорульською. Очікується ще одна почесна гостя — внучка М. Лисенка Надія Остапівна. Серед учасників «Фарботонів» — ансамбль трубачів «Київський квінтет», квінтет дерев’яних духових інструментів «Глорія», дуети Інна та Аліна Довбня (ф-но) і Богдан та Руслан Пироги (баян), Київська капела бандуристів, народний артист України Л. Шутко (скрипка) і А. Козаренко з програмою «Скрипкова соната ХХ століття», тріо ім. Д. Бортнянського, «Джаз-експромт» і «Музклуб І. Тараненка».

З цього року фестиваль може розраховувати на підтримку Міністерства культури і мистецтв України. Хоч як і раніше основний тягар організаційної роботи лягає на автора і президента «Фарботонів», композитора і піаніста І. Тараненка. Така масштабна акція не могла обійтися без спонсорської підтримки (промислової компанії «Трансроуд груп», а також туристичного агентства «Авіаль Авіа»).