Два дня та дві ночі нової музики

Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва Два дні й дві ночі нової музики/2Д2Н – це щорічна імпреза, яка з’явилася на музичній мапі України у 1995 році. Фестиваль зорганізовується та проводиться Міжнародною громадською організацією Асоціація Нова музика/AHM – Українською секцією Міжнародного товариства сучасної музики/ISCM. Голова правління АНМ, композиторка Кармелла Цепколенко є артистичним керівником фестивалю від самого початку розробляння його концепції. Незмінний директор фестивалю – музикант та менеджер Олександр Перепелиця. Велику роль у становленні фестивалю як міжнародної події відіграє його президент, перкусіоніст та дириґент, професор Фрайбурзького Університету Музики Бернгард Вульф.Два дні й дві ночі нової музики/2Д2Н – один з найбільших фестивалів Нової музики та виконавського мистецтва в Україні. Унікальність цієї мистецької акції полягає в тому, що він моделюється за логікою композиторського мислення та відповідно до авторської концепції це 48-годинна подія, де органічно сполучаються різноманітні види мистецтв. Це – свого роду безперервна музична вистава, підчас якої створюється ґрандіозна композиція-перформанс із особливою атмосферою, що в ній із захопленням берть участь як глядачі, так і виконавці.
За минулі роки безпосередню участь у фестивалі та інших імпрезах АНМ взяли кількасот іноземних та українських митців. Щорічна авдиторія цих заходів налічує тисячі одеситів, гостей з інших міст України та з-за кордону. Поволі події в Одесі поширюються на інші регіони та країни, сприяють виникненню нових спільних міжнародних проєктів, знаходять відображення в національних та міжнародних друкованих та електронних засобах масової інформації. Кращі записи з семи фестивалів видано на 3 компакт-дисках (один з яких подвійний). У 1999 році створено веб-сторінку фестивалю в Інтернеті www.anm.odessa.ua.

Оскільки фестиваль є некомерційним, кошти для його організації та проведення отримуються через ґранти від громадських, приватних чи урядових українських, іноземних, міжнародних фундацій та організацій.
Міжнародний фонд Відродження з самого початку існування фестивалю є його ґенеральним спонсором. Також постійну підтримку надають: Міністерство культури і мистецтв України, Одеська облдержадміністрація та Одеська міська Рада, Фонд сприяння розвитку мистецтв (Київ, Україна), Благодійний фонд Ціацан (Одеса, Україна) , фонд Про Гельвеція та Швейцарська культурна програма в Україні (Швейцарія), Австрійська амбасада, Австрійський культурний форум та KulturKontakt (Австрія), Грецька культурна фундація та Грецьке консульство в Одесі, Британська Рада, фонд Gaudeamus (Нідерланди), Німецька музична рада та Ґете-Інститут Київ (Німеччина), Французький культурний центр в Україні та асоціація AFAA (Франція), Шведський інститут та інші.

Фестиваль Два дні й дві ночі нової музики увійшов до числа здобутків незалежної України. Тож його мистецький зміст та висліди, як і сам факт та контекст його існування варті аналізу.
Фестивальний рух є показником і своєрідним каталізатором інтенсивності та якості мистецького життя будь-якої країни. Фестивалi, як переконує свiтовий та український досвiд, – це своєрiдні осередки, що визначають напрями розвитку мистецтва, формують новi iдеї, вiдкривають новi безмежні обрії творчої діяльності. Фестиваль – це не тiльки свято та насолода для публіки, а й своєрiдний механiзм регулювання та корекцiї естетичних смакiв, поглядiв, усталення певних iдеалiв. Це – і перевірення практикою новацiй, і визначання прiоритетiв, і пошук неторованих шляхiв розвитку мистецтва та культури.

За задумом та обставинами реалізації Два дні й дві ночі нової музики – це фестиваль, що не має наміру імітувати будь-який інший. Його специфіка полягає у сполученні нового змісту та нової фестивальної форми. Це явище бентежить фантазію, вибиває зі звичної колії, він є неординарним за принципами та унікальним за формою. 48-годинна безперервна акція, дві 12-годинні музичні доби, що починаються пополудні о п’ятницю й тривають до ранку неділі з перепочинком в суботу від 4-ої ранку до 4-ої пополудні. Увесь фестиваль розподіляється на Перший день, Першу ніч, Другий день та Другу ніч. Кожна музична година віддається новому перформансу, що інколи скидається на традиційний концерт, а подеколи на театралізоване дійство, скомбіноване з акціями та інсталяціями виконавських, візуальних, мультимедійних та синтетичних мистецтв. Кожна музична година має відкриту форму, являючи собою зовні непов’язані одне з одним виступи двох окремих солістів, які стикаються у своєрідному змаганні – дуелі-дуеті. Нетрадиційні акції потребують нетрадиційної ситуації й у залі. Перформери використовують спеціально обладнаний майданчик у центрі приміщення.

Виходячи з ідеалу вільного розвитку мистецтва, фестиваль береться за просування новаторських напрямів сучасної музики та синтетичних різновидів мистецтва, не обмежуючи поняття Нової музики та Нового мистецтва стильовими, ідеологічними чи іншими рамками. Головно на фестивалі чути створені останніми роками твори класичного авангарду та пост-модерну, що репрезентують різноманітні течії як живої, так і електронної, комп’ютерної й акусматичної музики. З іншого боку, фестиваль не цурається нової чи незвичної для нас мистецької форми, наприклад традиційного мистецтва Вірменії, Кореї, Монґолії чи Аляски. Взагалі фестиваль спрямовується на розвиток нових форм комунікації між музикантами, між музикантами та публікою, на театралізацію музичного мистецтва разом з усіма іншими, а також і на синтез різних видів мистецтва. Ця загальна тенденція отримує у кожному фестивалі особливі акценти.

Кожен справжній фестиваль існує насамперед заради відчуття свята, яке він дарує учасникам та гостям, але Два дні й дві ночі нової музики мають ще й низку важливих здобутків і наслідків, що заслуговують на окремий перелік.
Форум в Одесі є парадом досягнень українського та свiтового мистецтва, демонстрацiєю нових iдей в галузях форми, змiсту та виконавства. Він має ще й функцію виховання естетичних смаків публіки та митців, пошуку нових форм самого існування сучасного мистецтва, неординарних постановчих та дизайнерських рішень, пропаганди таких нових синтетичних видів, як перформанс (поєднання музичної iдеї з символiчно закодованою пластикою акторського руху), iнсталяцiя (сполучення візуальних та акустичних iдей з життєвою та соцiальною дiєю), вiдеоiнсталяцiя (зіткнення рiзноманiтних форм вiдеоряду з музикою) тощо.

З кожним роком імпреза набуває дедалі більшої популярності у світі, привертаючи увагу та зацікавленість фахівців. До України прагнуть приїхати зірки виконавства та видатні композитори з метою продемонструвати свої творчі досягнення. Щораз більший інтерес викликають прем’єри українських творів. На одеському фестивалі українська музика не поступається сучасним світовим досягненням. Новi напрями та форми музичного, виконавського, візуального, мультимедійного мистецтва вже існують в Україні нарівні з будь-якою іншою країною. Визнання українського сучасного мистецтва фактично відбувається на тих фестивалях, де встановлюються пріоритети та напрямки розвитку. Вони дають українській музиці шанс потрапити до репертуару іноземних виконавців. Таким чином забезпечується продовження форуму в концертних залах світу.

За роки проведення фестивалю встановилася співпраця з іноземними та міжнародними фондами та культурними центрами. Вже багато років одеський форум показує, що Україна є надійним та повноцінним партнером європейської культурної співдружності. Іноземні учасники фестивалю, керівники та представники європейських культурних установ переконалися, що Європа має ще один майданчик для демонстрації Нової музики та мистецтва. Це ще раз було засвідчено на проведеній в Києві Міжнародним фондом Відродження зустрічі українських мистецьких громадських організацій з іноземними культурними центрами в Україні, де багато хто з представників останніх визнав, що вже не мислить України без Двох днів і двох ночей нової музики.

Надважливим є навчально-виховний ефект фестивалю. Вищi досягнення українського та світового мистецтва демонструються в Одесi. Фестиваль постав справжньою майстернею для українських музикантів, особливо для студентів, які дістають нагоду відвідати класи провідних митців та поспiлкуватися з ними, порадитися щодо розв’язання тих чи iнших проблем. Кожен має певну користь: iнструменталiст, спiвак, композитор, режисер, перформер чи художник. На фестивалi представлено прiоритетнi напрямки сучасного мистецтва, i незалежно від кваліфікації кожен може дізнатися нового для себе, урізноманітнити свої естетичнi погляди. Ми є свідками того, як змінюються люди та загальна ситуація, як нове мистецтво отримує право на життя й стає життєвою потребою.
Досвід Двох днів й двох ночей нової музики починають студіювати представники країн, що розвиваються. За підтримки спеціальних фондів вони приїздять навчитися робити фестивалі. Наприклад, для Монґолії фестиваль та АНМ постали донором набутого досвіду, надавши концепційну й документальну допомогу та зорганізувавши подорож українських музикантів на перший у цій країні фестиваль нової та традиційної музики Стукіт копит. Багатий досвід фестивального менеджменту мав вирішальне значення підчас заснування Центру практичного менеджменту культури / ЦПМК в Одесі.

Фестивальний рух поширюється Україною. З’являються фестивалі сучасної музики, зокрема в Києві, Львові та Запоріжжі. Але на сьогодні лише одеський – цілком присвячено Новій музиці. Його доробок розповсюджується за допомогою видання нот, компакт-дисків, через пресу, Інтернет, радіостанції багатьох країн, а також через живі імпрези, що їх провадить АНМ в українських та іноземних містах.
Дуже важливо, що фестиваль об`єднує музикантiв, художникiв, акторiв, режисерiв рiзних країн, дозволяє їм демонструвати свою спiвдружнiсть мовою мистецтва, породжує спільні мистецькі проекти та культурні акції. Результат фестивалю – нові твори, що створюють іноземні композитори для українських музикантів, а українські автори – для іноземних виконавців.

Існування одеського форуму має особливу вагу для української культури, для її розвитку та інтеґрації до європейського та світового культурного простору. Безумовно, фестиваль митців-новаторів стає традицією, що, можливо, й є його найзначнішим наслідком.